Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnica u Evropi do maja 2020. godine – šta nas čeka?

Borovnica u Evropi do maja 2020. godine – šta nas čeka?

Rast tražnje za bobičastim voćem u Evropi je evidentan, borovnica u Evropi je hit na tržištu. Period decembar – januar je sa malo manjom tražnjom ali u proleće je tržište veoma dinamično. Naša borovnica stiže krajem juna i početkom jula i nadamo se dobroj berbi i dobrim cenama. Klimatske promene mogu doprineti i još ranijoj berbi.

Sada na tržištu Evrope dominiraju borovnice iz Čilea, Perua, Maroka i španske pokrajine Huelve. Cene su nešto niže nego sezonu pre. U Holandiji se na veletržištu prodaju po ceni od 4,90 evra za kilogram. Ponuda je velika i trgovci će morati da sačekaju mart da ostvare visok profit.

Za Čile, kao velikog svetskog proizvođača borovnice, se može reći da menja strategiju uzgoja. Sve je više plantaža na kojima se borovnice gaje u organskom načinu uzgoja. Možda bi i naši uzgajivači trebali da je gaje tako jer cena ORGANSKI GAJENE borovnice je viša u izvozu, tržište nije zasićeno ponudom. Uslove za gajenje imamo.

Veliki potrošač borovnice su i stanovnici Nemačke. Sada je ponuda bogata iz Južne Amerike i na primer sorta Duke se prodaju na veleprodajnim tržištima po ceni, u proseku od 4,75 evra za kilogram. Naša borovnica će doći na njihovo tržište u drugoj polovini juna meseca, ali moramo znati da proizvodnja borovnice u Nemačkoj takođe raste i konkuriše borovnici iz uvoza.

Borovnica u Evropi

Italijansko tržište će dobiti domaće borovnice tek u leto. Rast tražnje borovnice kod potrošača je stalan. Potrošači je rado koriste kao superhranu (bogate su antioksidansima) i zato domaći proizvođači šire svoje zasade i žele da uzgojem novih sorti produže trajanje berbe kao i da savremenim tehnikama hlađenja održe kvalitet borovnica duže vremena. Jedino ih brine veliko učešće troškova rada u krajnjoj ceni borovnica, ali se nadaju da će domaća borovnica ipak imati prednost pred uvoznom. U maloprodaji su sada cene iznad 12 evra za kilogram.

Agro Belgrade 2020.

U dolini Huelva je počela berba borovnica uz ograničene količine i “prava” berba se očekuje polovinom februara meseca. Proizvođači se plaše da će domaća borovnica imati veliku konkurenciju iz Čilea jer su povećane površine pod borovnicom u Huelvi i doći će do toga da će najviše domaće borovnice biti kada i borovice iz Čilea, ali će domaća cena biti viša u odnosu na uvoznu. Eto brige za uzgajivače.

borovnica na
Zasada je sve više, pažljivo birajte sorte

Pročitajte i: Organski uzgoj borovnice

Naši uzgajivači borovnice imaju još vremena da sačuvaju svoju poziciju na tržištu u Evropi. Kvalitet plodova će im omogućiti dobar plasman i otkupne cene iznad 5 evra za kilogram u berbi (plodovi prve klase). Pošto je borovnica dugovečna, ako želite da je sadite razmislite o organskom načinu gajenja jer je to trend za buduće godine. Ako borovnica ima eksploataciju 20 godina to će Vam se isplatiti.

Ukoliko ste je tek posadili računajte da će konkurencija biti sve veća (Poljska je veliki konkurent i povećava površine pod borovnicom i berba kod njih je u julu) i moraćete imati prvoklasne plodove i visok prinos po hektaru da ostvarite profit. Možda je vreme da razmišljate i o preradi proizvoda u sledećem biznis planu od 2022 – 2025. godine. Na svetskom planu u narednih 4 godine može doći do prevelike proizvodnje naspram tražnje (tražnja za plodovima borovnice raste, ali novi zasadi imaju veći trend rasta od porasta tražnje).

Dođite na Agro Belgrade 2020. u četvrtak, 30. januara 2020. i na predavanju o izgledima za izvoz bobičastog voća gde ćete čuti još više korisnih i praktičnih informacija.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

maline radna grupa cene opet malina 2020

Borovnice, jabuke i maline na tržištu Evrope i Srbije

Jabuke su imale dobar plasman u vreme covid 19, borovnica i malina su uvek tražene na tržištu EU i Rusije.