Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnice hit na tržištu EU i tokom 2021. godine

Borovnice hit na tržištu EU i tokom 2021. godine

Borovnice hit na tržištu EU i nema razloga za brigu proizvođača za plasman. Sve veće interesovanje proizvođača će samo poboljšati ponudu borovnice iz Srbije i tako postajemo sve značajniji snabdevač evropskog tržišta.

Borovnica nudi mogućnost zarade već nakon tri godine od momenta sadnje i od tada može donositi značajan profit tokom narednih 10 – 15 godina. Pandemija je samo povećala tražnju za ovim zdravim voćem. No, ne treba očekivati veliki skok cena jer se naglo povećavaju površine pod borovnicom širom Evrope i sveta. Tražnja će biti stalna jer potrošači u EU menjaju svoje navike i uvode potrošnju borovnice u svoj svakodnevni obrok kao zdrave grickalice.

uzgajivače borovnice

Novi vid u proizvodnji je uzgoj borovnice u organskom načinu proizvodnje. Srbija ima velike mogućnosti da sve veće površine pod borovnicom uzgaja na taj način. Tražnja za ovako gajenom borovnicom beleži rast u svim zemljama EU.

Borovnice hit 2021.

Evropske zemlje su za pet godina povećale potrošnju borovnice od 2015. godine i uvoz je naglo rastao sa 45.000 tona u vrednosti od 294 miliona evra 2015 godine da bi 2019. godine uvoz iznosio 113.000 tona u vrednosti od 662 miliona evra.

Pročitajte i: Borovnica zasnivanje zasada

Ulaganja u zasnivanje zasada borovnice su velika, ali i zarada posle dolaska zasada u pun rod su veliki. Možete početi i na manjoj površini (5.000 m2) da bi stekli potrebno iskustva u gajenju i obezbedili maksimalne uslove za rast i razvoj sadnica. Samo ako im date neophodne uslove dobićete, kao nagradu, bogatu berbu.

Pročitajte i: Borovnica organski način uzgoja

Srbiji sledi promena u ponudi ploda borovnice za evropsko tržište. Sada je najveći deo ploda pakuje u velika pakovanja koje zatim se izvoze u zemlje EU gde se vrši prepakivanje u ambalažu koja će se pojaviti u maloprodaji. Sve je veći zahtev potrošača da pakovanja budu male gramaže (kako zbog cene tako i zbog praktičnosti). Pakovanja od 125 grama su opšteprihvaćena, ali već je na tržištu Švedske, Norveške zastupljeno pakovanje od samo 60 grama (lako za poneti, kao “zdrava grickalica”). Tu je i mogućnost prerade plodova koji ne zadovoljavaju ekstra kvalitet pri izvozu.

Pročitaj i ...

visokožbunasta borovnica biologija kalkulacija berba borovnica rezidba borovnice

Visokožbunasta borovnica zahteva zemljište pH 4,2-4,8

Borovnica donosi profit, zahteva kiselo zemljište pH vrednosti 4,42 - 4,8.