Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnice – nova jabuka u našem izvozu voća?

Borovnice – nova jabuka u našem izvozu voća?

Zasadi jabuka su bili u ekspanziji ali mogu li biti borovnice nova jabuka u izvozu voća iz Srbije? Prihodi po hektaru mogu biti isti uz 6 do 8 puta manje količine ploda u berbi po hektaru (to znači manji troškovi branja, pakovanja, transporta, čuvanja…).

Po proceni stručnjaka, u Srbiji je zastupljen uzgoj borovnica na 2.100 hektara. Moguća zarada po hektaru je visoka – prihod 36.000 evra po hektaru daće o dobar profit kada se plate svi troškovi proizvodnje. To je moguće jer cena na tržištu od 6 evra za kilogram (prve klase) i prinos od 6 tona po hektaru. Kada je u punom rodu borovnica može da rodi 12 – 14 tona po hektaru.

Mogućnosti izvoza su velike jer naša borovnica stiže na berbu kada su berbe u Čileu završene a u Poljskoj tek treba da počnu. Zemlje zapadne Evrope su dobra tržišta, ali neki od naših voćara (VZ Borovnica – selo Brestovik) već izvoze borovnicu u Dubai i UAE gde je cena najviša.

Borovnice nova jabuka?

Potrebno je udružiti se jer su troškovi zasnivanja zasada veliki, ali i prihodi su takođe veliki. Sadi se ili direktno u zemlju ili u vreće od agrotekstila, odnosno plastične saksije – što je veoma praktično. Na taj način dajete najbolje zemljište koje svojim karakteristikama odgovara borovnici – izrazito kiselo zemljište. Odličan primer dobrih rezultata u gajenju borovnice je “Gruža agrar” koja uz savete profesora voćarstva, predan rad i primenu savremenih tehnika ostvaruje odlične rezultate u berbi i maksimalnom profitu.

borovnica na
Borovnice nova jabuka – plantaža

Udruživanjem su manji troškovi jer za kompletno opremanje zasada je potrebno 35.000 evra po hektaru (možete ostvariti povrat uloženih sredstava više od 45%). Udruženi ćete lakše izgraditi hladnjaču jer bez nje će cena za vašu borovnicu biti niža – ovako je sami skladištite i isporučujete kupcima u vreme najpovoljnije za vas.

Otežan plasman jabuka je mnoge voćare prošle godine opomenuo da je vreme da razmisle o uzgoju borovnica. Sada mnogi uzgajivači jabuka imaju velike zalihe u hladnjačama, dok borovnica ima stalnu tražnju tokom godine. Kada zasnivati zasad kupovina sertifikovanih sadnica, dobar savet stručnjaka i velika volja su potrebni da uspešno gajite borovnicu. Posle 5-te godine gajenja investicija se u potpunosti isplati i sledećih 15 – 20 godina možete zaradu ulagati ili trošiti – Vaš je izbor.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

visokožbunasta borovnica biologija kalkulacija berba borovnica rezidba borovnice

Borovnica – organski uzgoj na planinama Srbije

Organski gajena borovnica je viši stepen uzgoja, sa više ručnog rada ali na tržištu se za to ostvaruje viša cena za plodove borovnice.