Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Borovnice zamenile jabuke u Poljskoj, nova konkurecija

Borovnice zamenile jabuke u Poljskoj, nova konkurecija

Velika proizvodnja jabuka je uslovila probleme sa plasmanom, zato su borovnice zamenile jabuke u brojnim voćnjacima u Poljskoj. Zamena starih stabala jabuka nije više rutinska operacija – samo se zamene savremenim sortama i čeka se berba. Sada se obnovi samo trećina voćnjaka sa jabukama dok ostatak posluži za sadnju borovnica, jagoda…

Plasman jabuka na nova tržišta je težak posao, zahteva puno finansijskih sredstava za logistiku, posebno pakovanje, marketing, izbor specijalnih sorti za gajenje koje su skuplje (klupske sorte podležu autorskim pravima) i zahtevaju posebnu negu što može da donese male koristi na kraju. Zato se mnogi odlučuju za gajenje bobičastog voća, pogotovo borovnice čija potražnja je još uvek manja od ponude.

Borovnice zamenile jabuke

Nova odluka za gajenje bobičastog voća se čini dobra za uzgajivače jabuka jer prvoklasno voće će naći kupca, zatim period branja je pre berbe jabuka i može se obaviti sa istom radnom snagom kojoj se daje prilika da radi više meseci kod jednog voćara.

Pročitajte i: Troškovi zasnivanja plantaže borovnica

Orijentacija na nove kulture ipak zahteva dobro planiranje, kako procesa proizvodnje tako i sistem logistike i kanala prodaje. Blizina tržišta Skandinavije je veliki plus za one koji donose ovu odluku. Troškovi transporta iz Poljske su niži, kupovna moć potrošača veća i svest o zdravstvenoj dobrobiti za njih je veliki plus da ova zamisao uspe. Članstvo Poljske u EU će omogućiti lak izvoz širom Evrope bez nepotrebnih birokratskih prepreka. Moramo znati da trgovina svežim voćem između zemalja članica EU čini 85% od ukupne trgovine svežim voćem na njihovom tržištu.

Proizvodnja voća na svetu raste svake godine i sada dostiže više od 920 miliona tona. Raste i potrošnja, naročito u Istočnoj Aziji i zemljama Golfa (Kuvajt, UAE, Saudijska Arabija…).

Rast plantaža pod borovnicom je jedna briga više za naše uzgajivače. Iako naša borovnica dospeva pre one u Poljskoj ipak će pojava više voća na tržištu rezultirati nižom cenom u otkupu. Samo će voće prve klase dobiti adekvatnu cenu, ostalo će cenovno biti na ivici rentabilnosti. Znamo da zasnivanje plantaže borovnica zahteva puno finansijskih sredstava zato pazite kada donosite odluku jer borovnica se gaji i više od 25 godina kada je jednom posadite. Posebno obratite pažnju na izbor sorti.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

maline radna grupa cene opet malina 2020

Borovnice, jabuke i maline na tržištu Evrope i Srbije

Jabuke su imale dobar plasman u vreme covid 19, borovnica i malina su uvek tražene na tržištu EU i Rusije.