Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Otkup borovnica je počeo – cena od 5 evra

Otkup borovnica je počeo – cena od 5 evra

Prve borovnice za trgovanje su tu, otkup borovnica je počeo u Šumadiji – cena je za sada 5 – 5,50 evra za kilogram. Kvalitet je prioritet pri otkupu – prva klasa je najtraženija. Druga klasa će završiti u preradi jer pri sortiranju ako čini više od trećine isporučene robe ne isplati se transportovati je u zemlje EU.

Mnogo je problema bilo ovoga proleća za uzgajivače borovnica. Zadovoljni su sa kvalitetom dok cena je za početak berbe zadovoljavajuća. Prinos je prosečan, ipak led, hladno vreme u trenutku cvetanja i bolesti su umanjile rod u odnosu na prošlu godinu.

Otkup borovnica je počeo

Cena će verovatno odstupati od ove početne od 5 evra kako berba odmiče, ali treba gledati cenu kada sve oberete i onda sumu koju ste dobili podelite sa količinom – važno je da i za uzgajivače ostane deo i za ulaganja za 2021. godinu.

Otkupljivači različito određuju cene na početku berbe očekujući da tokom trajanja berbe snize cenu, ali prva klasa borovnica je ipak uvek imala stabilne cene od 5 evra za kilogram. prošle sezone je bilo perioda kada je cena bila samo 350 dinara za kilogram, ali kratak period. Nadamo se da sada to neće biti slučaj

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

borovnica je hit borovnica kopaonik borovnica organska rezidba borovnice

Rezidba borovnice traje tokom cele godine

Sve više zasada borovnice, ali treba znati da rezidba borovnice traje cele godine.