Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Sorte borovnice mogu odlučiti o uspehu gajenja i prihodima

Sorte borovnice mogu odlučiti o uspehu gajenja i prihodima

Sve više voćara se odlučuje za gajenje borovnice – koje sorte borovnice izabrati? Važno je da mislite na zahteve tržišta i izvršite analizu zemljišta.

BOROVNICA – sorte –  Mirjana Ostojić, dipl. inž.

Najveći broj sorti visokožbunaste borovnice je samooplodan, ali se zbog boljeg oprašivanja i povećanja prinosa preporučuje gajenje 2 ili više sorti.

Na izbor sorti mogu uticati sledeći faktori:

  • zahtevi tržišta,
  • rodnost,
  • vreme sazrevanja,
  • dužina berbe, i
  • otpornost prema bolestima.

Duke: Vodeća sorta visokožbunaste borovnice, ranog vremena zrenja. Visoka produktivnost i ukusni plodovi glavni su razlog popularnosti ove sorte. U visinu naraste do 1,5 metra a u širinu do 2 metra. Plodovi su srednje veličine, svetlo plave boje. Cveta kasno zbog čega izbegava opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Bobice su veoma atraktivnog izgleda odlične sposobnosti čuvanja. Pokožica ploda je tanka i hrskava, dobro obojena. Jedna je od najrodnijih sorti, izuzetno cenjena zbog redovnih, stabilnih i visokih prinosa. Odlično podnosi transport.

borovnica nova kina borovnice berba
Sorte borovnica za sladokusce: Duke, Bluecrop

Spartan: Pripada grupi srednje ranih sorti. Ima bujan porast, uspravne izdanke i širu krošnju. Nije osetljiv na zimske mrazeve. Srednjeg vremena cvetanja i srednje ranog zrenja. Zadovoljavajuće rodnosti. Plodovi su vrlo krupni, malo spljošteni, svetlo plave boje. Meso ploda čvrsto, kompaktno, izuzetnog prijatno kiselkastog ukusa i aromatično. Pogodan je za mehanizovanu berbu i trešenje. Plod ispunjava zahteve za sve vidove upotrebe, kako u svežem, smrznutom, tako i u obliku prerađevina.

Pročitajte i: Priprema zemljišta za uzgoj

Bluecrop: Pripada grupi srednje ranih sorti. Žbun je bujan, uspravan, otporan prema suši, zimskim mrazevima I prouzrokovačima bolesti. Vrlo je rodna sorta. Grozd je rastresit sa krupnim, loptastokolačastim, čvrstim bobicama, svetloplave boje. Mezokarp je nakiseo, aromatičan, dobrog kvaliteta. Bobice ne pucaju i ne opadaju u punoj zrelosti. Berba se može mehanizovati. Dobro podnosi transport i čuvanje.

Chandler: Srednje kasno sazreva. Ima dugačak period sazrevanja. Plodovi su veoma krupni, čvrsti i lako podnose transport. Dobrog su ukusa i lako se beru. Žbun raste između 1,5 i 2 metra.

Elliot: Odlikuje se najpoznijim dozrevanjem od komercijalno gajenih sorata. Veoma je rodna. Ima visoku i konstantnu rodnost tokom čitavog eksploatacionog perioda. Bobice su svetlo plave boje, prosečnog ukusa. Posebna pogodnost ove sorte se ogleda u činjenici da se preko 70% bobica može obrati jednovremeno.

Pročitaj i ...

Jagode, borovnice napada siva trulež

Jagode, borovnice napada siva trulež i vreme je zaštite radi budućeg roda. PREPORUKA PIS SRBIJA Zaštita jagoda i borovnica