Najnovije vesti
Početna » BOROVNICA » Forum SEE u Beogradu obradovao uzgajivače borovnice

Forum SEE u Beogradu obradovao uzgajivače borovnice

Tokom Fruitnet Foruma SEE u Beogradu gost iz kompanije Fall Creec je svojim predavanjem obradovao uzgajivače borovnice u Srbiji. Svetsko tržište raste svake godine, evropsko tržište za čak 23% od 2016. godine. Potrošnja po stanovniku je mala tako da je očekivani rast potrošnje realan.

Sve veća tražnja je dobra vest, ali nagli rast površina pod borovnicom koja se prodaje u Evropi može naneti i štete proizvođačima jer može dovesti do hiperprodukcije borovnice. Posledica toga može biti pad cena na tržištu.

Koji je izlaz iz te situacije? Rast potrošnje je rešenje. To se može postići daljom marketinškom aktivnošću u podsticanju konzumacije borovnice. Sada je potrošnja samo 190 grama u proseku po stanovniku. Uz očekivani rast potrošnja borovnice bi po stanovniku EU mogla porasti do 860 grama u proseku do 2026. godine (u SAD-u je potrošnja borovnice po stanovniku 1,4 kilograma). Da bi se podmirila tako velika potrošnja na tržištu EU trebalo bi dopremiti 650.000 tona.

Uzgajivače borovnice čeka dobrobit?

Španija je povećala površine pod borovnicom 42% za poslednje 3 godine. Naš takmac na tržištu Poljska je podigla borovnicu na više od 10.000 hektara. Takođe rast beleži i Nemačka na više od 3.000 hektara. Nova “zvezda” je Ukrajina sa više od 2.200 hektara koja izvozi 75% od ukupne proizvodnje.

Investicije u podizanja zasada borovnice (bilo u tle ili u vreće) je veliko. Ako sadite po hektaru 4.000 borovnica, samo za sadnice Vam je potrebno više od 2,4 miliona dinara! Navodnjavanje je obavezno i za to vam trebaju dodatna sredstva. Možda Vas uteši činjenica da kada borovnica stigne u pun rod možete ubrati 4 kilograma po stablu i to pomnožite sa 4,5 – 5 evra za kilogram (zavisno od klase ploda).

Pročitajte i : Kako početi sa zasadima borovnice?

Naši uzgajivači borovnica moraju obratiti pažnju i na sorte koje gaje jer tržište stalno traži neke nove ukuse i visok sadržaj šećera u plodu. Pretežno se kod nas gaji “Duke” i predavač na sesiji Fruitnet Forum SEE je skrenuo pažnju da mora se razmisliti i o drugim sortama. Problem je što se borovnica, kada se jednom zasadi, gaji više od 15 – 20 godina. Ne postoji idealna sorta, ali kada se kreće u uzgoj polazi se od istraživanja tržišta i ukusa potrošača. Potrošači će odlučiti koja sorta je u skladu sa njihovim željama.

Zadatak izvoznika i proizvođača iz Srbije je da sarađuju sa inostranim veletrgovcima na takav način da slede rezultate istraživanja potreba i želja potrošača, u zemljama EU, koje će im njihovi poslovni partneri iz EU predočiti.

Potrošnja raste, uzgajivače borovnica čeka dobar period rasta

Kao što je trend u trgovanju jabukom u EU da klupske sorte jabuka polako preuzimaju sve veći udeo na tržištu, tako i određene nove sorte borovnica privlače potrošače svojim ukusom, jer je ukus odlučujući pri kupovini borovnice.

BIRAJTE PAŽLJIVO SORTE – OSIM DUKE KOD NAS SE GAJE BLUECROP, PATRIOT, ALI RAZMISLITE O SORTI HANNAH CHOISE.

Pročitaj i ...

uzgajivače borovnice

Borovnica treba dobre uslove gajenja i zaštitu

Abiotski činioci mogu naneti štete kvalitetu plodova i količini uroda. Protivgradne mreže su uslov uspeha.