Najnovije vesti
Početna » JABUKA » Jabuka sorte ajdared i zlatni delišes za nove voćnjake

Jabuka sorte ajdared i zlatni delišes za nove voćnjake

Jabuka sorte Ajdared dobijena je ukrštanjem sorte jonatan x vagner, 1935. godine u SAD. Poseduje dobre osobine oba roditelja, ali nije otporan na pepelnicu. Stablo ajdareda je vrlo povoljno za gajenje na slabo bujnim podlogama u obliku vitkog vretena i u gustom sklopu. Ajdared je diploidna sorta, cveta srednje rano. Plodovi ove sorte su krupni do vrlo krupni. Međutim, u uslovima suše i kada prerode, mogu biti i vrlo sitni.

ajdared

U optimalnom momentu berbe (u normalnim prilikama) pokrivena je živo crvenom dopunskom bojom, što olakšava plasman ove jabuke na tržištu. Ajdared je zimska sorta koja se u našim uslovima bere u proseku krajem septembra. Ovo je sorta pogodna za vrlo dugo čuvanje (često i do kraja juna), pa je zato posebno cenjena kod proizvođača. Sorta ajdared rano prorodi i rađa redovno i obilno. U praksi se smatra jednom od „najsigurnijih“ sorti u pogledu redovnosti i obilnosti rađanja. Ajdared se manje širi poslednjih godina u našoj zemlji jer se oseća hiperprodukcija njegovih plodova (Mišić, „Jabuka“, 2004). Ova jabuka je po ukusu, odmah nakon berbe, slabije ocenjena od jonatana, ali zato dobija više ocene nakon dužeg perioda čuvanja (Dušan Gvozdenović, „Jabuka“, Novi Sad 1998.). Biljana Salipurović (Poljoprivredni fakultet Beograd), posmatrala je sorte ajdared, gloster i jonagold, svaka od njih je bila nakalemljena na tri različite podloge M9, M26, MM106. Starost jabuke bila je 4 i 5 godina, a ispitivane su tokom dve vegetacije 1995. i 1996. godine

Jabuka sorte ajdared i zlatni delišes

Zlatni delišes je vrlo stara sorta, otkrivena kao slučajni sejanac u Virdžiniji, SAD. Sorta je počela da se širi 1914. godine. Zlatni delišes treba proređivati jer je sklon alternativnom rađanju. Osetljiva je prema prouzrokovaču čađave krastavosti. Plodovi zlatnog delišesa su srednje krupni do krupni, koničnog oblika, simetrični i ujednačeni po obliku i krupnoći. Boja ploda je zeleno-žuta koja je u punoj zrelosti zlatno-žuta, kada dobija i karakterističnu aromu.

Nedostatak ove sorte je česta pojava rđaste prevlake na plodovima i osetljivost na pritisak. Pojava rđaste prevlake, koja je jedan od vrlo ozbiljnih nedostataka u pogledu kvaliteta ove sorte, znatno je manja kod nekih klonova zlatnog delišesa. Poslednjih godina sve se više šire klonovi i mutanti zlatnog delišesa, a posebnu pažnju kod nas je privukao klon B koji je dao i najbolje rezultate, pronađen je u Holandiji. Po Dušanu Gvozdenoviću, u Južnom Tirolu dosta se raširio klon Reinders. Zlatni delišes se bere u drugoj polovini septembra, kada je pokožica ploda svetlo zelena. U zavisnosti od vremena berbe i tehnologije čuvanja, sezona potrošnje se može produžiti i do dvanaest meseci.

Zlatni delišes je jedan od najboljih stonih zimskih sorti jabuke, ali je njegovo širenje praktično zaustavljeno zbog hiperprodukcije i porasta traženja jabuke kiselijeg ukusa i crvene pokožice ploda.

Teodor Prvulovic dipl. ing. polj.

PSSS Negotin

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.