Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Berba u Aleksandrovcu – Župska berba 15 – 18. 09 2022.

Berba u Aleksandrovcu – Župska berba 15 – 18. 09 2022.

Berba u Aleksandrovcu – Župska berba 15 – 18. 09 2022. za sve koji vole vino i grožđe od koga se proizvodi. Tokom četiri dana će se predstaviti proizvođači grožđa, vinari i svi koji proizvode najbolje sa svojih gazdinstava.

Petak je dan kada se otvara Fontana vina u 12 sati. tokom svih dana manifestacije vino iz fontane je dar gostima. Tu su i predstave za decu, izložba mehanizacije i proizvoda iz Župe. Posetite i Muzej vinarastva u Aleksandrovcu, osnovan 2.000 godine.

Svake večeri su koncerti na Vinskom trgu. U subotu je to koncert Željka Samardžića u 21 sat, dok je u nedelju koncert “Riblje čorbe”, takođe u 21 sat.

Berba u Aleksandrovcu

Brojni vinogradari ove godine kažu da će vino biti dobro, ali će ga biti manje. To že doneti visok kvalitet vina kada bude predstavljena berba 2022. na sajmovima u Srbiji i Evropi. Brojne su medalje već osvojene, biće ih i ove sezone.

Župa je carstvo tanjanike i prokupca, naše vinske zvezde na svetskom vinarskom nebu. Prokupac je stara sorta , koja je u jednom periodu zapostavljena, ali se sada vraća na velika vrata. Ovenčana je već i svetskim nagradama Tu su vinarija Budimir, Doja, Čokot, Despotika … Prvo zlato na Decanter takmičenju je doneo Vivak Prokupac 2017. iz vinarije Grabak.

Tamjanika je tokom 19. veka bila sorta poznata brojnimljubiteljima vina u Srbiji. Tokom 20. veka Tamjanika je dobila mesto koje zaslužuje i postala izuzetno vino na trpazama brojnih hotela kao i domaćina u Szemljama Evrope.

Pročitaj i ...

grozd rane sorte kvalitetne sorte koeficijent rodnosti

Grozd – pravo vreme berbe, vrenje mošta, sumporisanje

Berba u pravo vreme donosi najbolje rezultate - najbolje vino u buradima, najlepše grozdove na tezgi na pijaci.