Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Dan mladog Portugizera 19. novembra 2021. u Irigu

Dan mladog Portugizera 19. novembra 2021. u Irigu

Dan mladog portugizera vinarije “Mačkov podrum” iz Iriga je dan kada se slavi mlado vino, nazdravlja i peva. Sve to u slavu vina, stihovi se roje i ispunjavaju Vinski trg u Irigu 19. novembra 2021. godine.

Sve počinje u 16 časova, izborom najlepše pesme o vinu, na konkursu izabrane. Otvara se prvo bure portugizera i toči se svim namernicima, ljubiteljima vina i ljudima dobre volje. Ljubazni domaćini će Vam ponuditi čašu mladog vina, našeg “Božolea”. To se ponavlja već 14. put i sve je više zaljubljenika koji dolaze u vinski Srem da zajedno proslave prvo vino ovogodišnje berbe grožđa.

Dan mladog Portugizera

Još davno, pre stopedeset godina u našem Sremu je svaka kuća gajila portugizer (koji još zovu i svatovac jer je prvo vino koje stiže za svatove , baš na vreme). od tada je mnogo vinogradara zamenilo ga “modernim” sortama , ali vinarija “Mačkov podrum” želi da portugizer vrati na stolove domaćina, da nam dani “teku” uz dobar ručak i čašu vina.

Pročitajte i :Karbonska maceracija

Portugizer se gajio još pre dva veka na teritoriji Austro – ugarske i rado se pije u nemačkoj i Austriji. Savremena tehnologija je uspešno portugizer stvorila u kvalitetno vino. Karbonska maceracija je poseban postupak obrade grožđa koja za rezultat dobija kvalitetno vino sa karakterom, sa vočnom notom.

Dođite u Irig 19. novembra da dočekamo prvo mlado vino sa željom da nam tako bude veselo do sledeće berbe portugizera. Dobrodošli!

Pročitaj i ...

gljive vinograd mirovanja rezidba vinove loze crne pegavosti

Rezidba vinove loze – rodna okca na čokotu

Pravilna rezidba vinove loze obezbeđuje dobar rod na jesen. Izbor okaca na čokotu određuje uspeh.