Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Dani gljiva, lekovitog bilja – Svrljig

Dani gljiva, lekovitog bilja – Svrljig

Dani gljiva, lekovitog bilja – Svrljig, od 31. maja do 2. juna 2024. godine. Tajnoviti svet gljiva mami, ali strah od pravilnog izbora u berbi sprečava mnoge da uživaju u njihovim čarima. Zato dođite u Svrljig za vikend, upoznajte iskusne gljivare i uživajte u “sigurnom” gulašu od gljiva. Prilika je da naučite i o lekovitom bilju, koje leči i dušu i telo.

Lekovito bilje je oko nas, dovoljno je samo da ga pravilno uzberemo i načinimo čaj, kremu, sok … Maslačak, bokvica …

MASLAČAK je zahvalna biljka – U narodnoj medicini se maslačak preporučuje za prolećno čišćenje krvi. Često se obolelima od jetre preporučuje njegova upotreba. List maslačka je bogat vitaminima C i A, gvožđem, mineralima (kalijumom i natrijumom), gorkim materijama i organskim kiselinama. Maslačak pojačava lučenje žuči, pojačava rad bubrega i deluje kao diuretik.

BOKVICA – Više je poznata širokolisna ili ženska Bokvica – Plantaga major, ali postoji i uskolisna – muška Bokvica – Plantago lanceolata. Obe su podjednako lekovite. Bokvica u sebi sadrži Alantoin supstancu koja podstiče stvaranje novih ćelija. Osnovna joj je primena u lečenju disajnih organa. Sadrži vitamin C provitamin A, soli kalijuma, saponin, sluz i druge lekovite materije. Veoma je blagotvorna kod obolelih od čira na želucu. Za salatu treba skupljati prve mlade listove.

Dani gljiva, lekovitog bilja – Svrljig, od 31. maja do 2. juna 2024. godine.

Jedna od najtraženijih gljiva je vrganj. Pročitajte nešto više o njoj. VRGANJ, veličanstvo među gljivama.Bogat je vitaminima B1, B2, B3, C i D, mineralima koje su važni za naš organizam (cink, gvožđe, bakar, selen, kalijum…), vredan izvor belančevina i vlakana. Vlakna koja sadrži vrganj su odlična stvar za one koji žele da smršave (vlakna sprečavaju apsorpciju masti tokom razgradnje hrane). 

vrganj

Cilj manifestacije, koja je prvi put održana 2018. godine, je edukacija o pravilnom sakupljanju, korišćenju i zaštiti gljiva. U okviru manifestacije održava se pravljenje gulaša i drugih specijaliteta iz tradicionalne svrljiške kuhinje. Takođe, organizuje se i izložba likovnih radova učenika na temu gljiva i lekovitog bilja.

Dobrodošli!

Udruženje građana „Svarog”

063/8454 786

Pročitaj i ...

kukruzna svila prinos useva kukuruz zahteva proizvodnja semena kukuruz

Kukuruzna svila – njena lekovita svojstva

Kukuruzna svila kao lekovito sredstvo se uzima sa klipova kukuruza pre oprašivanja uz brzo sušenje na promaji. Blagodeti su brojne.