Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Kupusijada Futog, 3-4. novembar 2023.

Kupusijada Futog, 3-4. novembar 2023.

Kupusijada Futog ovoga vikenda. Kupus je odlika jeseni, a Kupusijada u Futogu je najvažnija manifestacija u slavu kupusa. Dva dana traje manifestacija koja slavi kupus i 100 jela koja se mogu napraviti od njega.

Pozivamo vas na 24. Futošku kupusijadu i Festival “Terra Madre Futog”, koji će se održati 3. i 4. novembra 2023. godine. Organizatori Manifestacije pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada su Udruženje “Futoški kupus”, Mesna zajednica Futog, Kulturni Centar “Mladost” Futog, Srednja Poljoprivredna škola Futog i Osnovne škole u Futogu.

Kupusijada Futog za vikend

Prvi dan manifestacije posvećen je najmlađima, te se tradicionalno u osnovnim i srednjim školama Futoga održava Mini kupusijada.

Drugi dan Kupusijade se izlazi na glavnu ulicu Futoga. Ovogodišnju Kupusijadu pored celodnevnog kulturno-umetničkog programa, takmičenja za najveću glavicu i najbolje jelo od Futoškog kupusa, činiće i  Futoški vašar – izložba tradicionalnih proizvoda Srbije.

Sve će to “začiniti” brojni umetnici, folklorna deuštva. Ove godine je najavljen nastup Zorice Brunclik i orkestra Miroljuba Aranđelovića Kemiša. Da bi se dalo duši na volju i uživanjima u gurmanlucima  dolazi na manifestaciju Kupusijade popularni jutjuber i gurman, Debeli Sremac. 

Najslađa je od futoškog kupusa

Uživajte u prepoznatljivom ukusu jela od kupusa, isprobajte tradionalne specijalitete Srbije i uživajte u programu za celu porodicu.

Prijave i informacije na broj 021/895-077.

Sarma je rado viđena na trpezama u Srbiji. Kako se kuva futoška sarma ? Jedna glavica futoškog kiselog kupusa (2 kg), 800 grama svinjskog mlevenog mesa, 150 grama crnog luka, 40 grama pirinča, 2 čena belog luka, 30 grama slatke paprike, mlevene, po 100 grama suve slanine, kobasice i suvog mesa.

Na sitno iseckani luk, koji se dinsta na 100 grama masti, svinjske, dodaje se začinjeno meso i opran pirinač. Dinstajte sve navedene dodatke dok pirinač ne bude dopola kuvan. Odvojite listove kupusa , dok ostatke od glavice kupusa stavite na dno posude. Kuvajte 2 sata, dodajte zapršku (po želji), kuvajte još 10 minuta i čarolija je tu. Prijatno.

Dobrodošli!!!

Pročitaj i ...

rivica 19. put banoštorska berba dionis probus

Rivica 23. put, vino iz Fruške gore za Vas

Vino sa Fruške gore, manifestacija u Rivici 23. put vas zove u goste. Uživajte i zaboravite brige. Dobrodošli.