Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Festival vina Zrenjanin 6. marta 2020. godine

Festival vina Zrenjanin 6. marta 2020. godine

Banat je poznat po dobrim vinima, zato Vas pozivamo na Internacionalni festival vina Zrenjanin u petak, 6. marta u hali Medison od 11 časova kada je i svečano otvaranje. Lepa prilika da uživate u ukusima koje samo Banat daruje vinima.

Očekuje se više od 120 etiketa na Internacionalnom festivalu vina – gosti su iz Rumunije, Mađarske…

Vino za takmičenje je već predato u kategorijama crvenog, belog, roze i šiler. Moramo naglasiti da banatski šiler predstavlja ono što je Banat najbolje iznedrio. Ocenjivaće ih vrhunske sudije na čelu sa Zrenjanincem Igorom Lukovićem. Proglašenje pobednika je u petak 6. marta u 14 i 30 sati.

Šiler je autohtono vino Banata, nešto što je svaka kuća imala. Kako nastaje šiler? Obere se grožđe iz vinograda, sve sorte zajedno (bele, crvene, muskatne…) odstoje dva dana, da “dobiju boju”, stave se u burad za fermentaciju i na kraju se dobije vino voćne arome koje se pije od Božića do Božića. Sledeće godine opet isto i tako generacijama. To je mogućnost da se turistima ponudi nešto sa tla Banata, što drugi nemaju.

Festival vina Zrenjanin

Tokom Festivala vina organizovan je kulturno-umetnički program KUD “Pionir”, biće tu stihova Maje Pandurov, predavanja o vinarstvu i vinogradarstvu (sortama vinove loze, proizvodnji i tehnologiji vina, marketingu u vinarstvu – predavači su profesori sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad), tu su izloženi i čuveni suhomesnati proizvodi (kobasice i šunke), sir od mleka koza, ovaca, bogata ponuda meda od cveta suncokreta, livadski med…

Ulaznica na festival vina u Zrenjaninu biće nepovratna degustaciona vinska čaša, njena cena je 200 dinara.

Dobrodošli!

Pročitaj i ...

Investicije u preradu grožđa i marketing – 41 milion dinara

Podsticaji do 41 milion dinara u izgradnju vinarije, sale za degustaciju, opremu i marketing.