Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Prvi festival grašca 10. juna 2022. – Petrovaradinska tvrđava

Prvi festival grašca 10. juna 2022. – Petrovaradinska tvrđava

Prvi festival grašca 10. juna 2022. godine u slavu sorte koja je na padinama Fruške gore vekovima. Na terasi Petrovaradinske tvrđave, sa pogledom na Dunav i Novi Sad 10. juna 2022. godine (petak) 40 vinara će Vam predstaviti najbolja vina od sorte grašac. Početak je u 18 sati, ulaznica je 1.000 dinara. Dobrodošli!

Gajio se grašac i u 19. veku jer prvi put se sorta pominje u pisanom delu “Savršen vinodelac” iz 1816. godine autora Prokopija Bolića koja je štampana u Budimu kao priručnik za vinare. Bilo ga je na padinama Fruške gore jer je bogato rađao i bio relativno otporan na bolesti. Tada se zvao grašac da bi kasnije bio nazivan graševina čak i italijanski rizling. Dugo je trajala ova zabuna da bi DNK pokazao da je grašac samo grašac i ništa manje.

Zatim su zaljubljenici u vinogradarstvo krenuli korak dalje – naučnici sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (Ivanišević, Korać, Cindrić, Paprić, Kuljančić, Medić) su počeli dugotrajni posao – od 12.000 čokoti sa Fruške gore decenijama su birali najbolje klonove i izabrali klonove SK 13, SK 61 I nenadmašni SK 54. Klon SK 54 daje manji prinos ali više aroma, kiselina i šećera u zelenkastim bobicama grožđa koja daju vrhunska vina.

Prvi festival grašca 10. juna 2022. godine  

Gaji se u Hrvatskoj na 8.000 hektara kao graševina (Kutjevo, Erdut, Ilok, Baranja), u Mađarskoj na 5.000 hektara (okolina Balatona), čak je nađen DNK analizom i u Španiji – pokrajina Estramadura kao sorta borba.

Vina od grožđa grašac mogu biti laka, lepršava, ali i predikatna, sa puno alkohola, zatim kao vina iz kasne berbe. Sada je grašac proizveden i kao penušavac što samo daje čari ovoj sorti.

Petrovaradinska tvrđava i Dunav

Kao dokaz kvaliteta sorte grašac stižu i priznanja sa najvećih svetskih takmičenja. Iz Mađarske se vinarija “Vinum” iz Sremskih Karlovaca vratila sa zlatnim medaljama – penušavac Dina 2018 – dvostruko zlato, biser je i Grašac 26a. Još jedna nagrada je dodeljena 2021. vinariji “Vinum” za penušavac Grašac Dina brut 2018 Best of Show na takmičenju The Balkans International Wine Competition (BIWC) – Skoplje. Vinarija “Kiš” iz Sremskih Karlovaca je takođe nosilac najvećih priznanja za Grašac beli.

Dobrodošli, budite na divnom mestu, sa prijateljima uz vino koje donosi osmeh na lice.

Pročitaj i ...

pepeljasti botritis siva trulež led u vinogradu

Siva trulež grozda kvari dobar ukus vina

Siva trulež može da uništi Vaš trud tokom sezone i da šteta bude i 100%.