Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Sajam vina ŽUPA 2023. u subotu, 29. april 2023. godine

Sajam vina ŽUPA 2023. u subotu, 29. april 2023. godine

Sajam vina ŽUPA 2023. u subotu, 29. april 2023. godine. Međunarodna smotra vina iz regiona , prilika da uživate u vinima sa obala Jadranskog mora, sa padina Slovenije, Bugarske … Sve to prati muzički program kao i stručna predavanja o vinarstvu.

Župsko vinogorje je poznato i kao regija Tri Morave. Vinogradi su bili još u vreme Rimske imperije, ali prvi podaci zabeleženi u knjige je iz 12. veka u doba Velikog Župana Stefana Nemanje. Poklonio je manastiru Studenici nekoliko sela u Župi koja su imala obavezu da manastir snabdevaju vinom. To je zapisano u Studeničkoj povelji iz 1196. godine. Vinogradarstvo se razvijalo tako da je početkom 20. veka ova regija proizvodila više miliona litara vina godišnje. Ova regija je čuvar starih sorti – prokupac i tamjanika. Vinu u čast je 2000. godine otvoren Muzej vinarstva i vinogradarstva u Poljoprivrednoj školi u Aleksandrovcu, u podrumu sagrađenom 1024. godine – obavezno mesto koje treba posetiti ovoga vikenda.

Napominjemo da je 2020. godine prokupac prvi put na svetkom takmičenju Decanter osvojio  zlatnu medalju za Vivak Prokupac 2017 vinarije Grabak iz Vrnjačke Banje. Još je važnije da je prva zlatna medalja za stopostotni prokupac.

Sajam vina ŽUPA 2023 održaće se u Aleksandrovcu 29. aprila, u svečanoj sali ugostiteljskog objekta „Župski dvor“ sa početkom u 12:00 časova.

S obzirom da je sajam međunarodnog karaktera najavljeno je učešće vinarija iz Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije,  Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Albanije…

Sajam vina ŽUPA 2023.

Naravno na sajmu će biti i propratni program uz degustacije izloženih vina i drugih proizvoda, koji idu uz vino.

Radno vreme sajma vina Župa 2023 je od 12:00 do 18:00 časova. Ulaz za posetioce je besplatan.

izvor: aleksandrovac.net

Pročitaj i ...

vinograd lozne grahorice rezidba lozne podloge za vinovu lozu tri osnovna principa faze razvoja vinograd lozna

Grahorice u vinogradu i voćnjaku su poželjne

Treba gajiti grahorice u voćnjacima i vinogradima jer doprinose boljem stanju zemljišta i obogaćuju ga.