Najnovije vesti
Početna » ORGANSKA » Endivia organika na tržištu Srbije

Endivia organika na tržištu Srbije

Endivia organika je salatna biljka pomalo gorkog ukusa, srodna maslačku. Lako se gaji i može se brati veći deo godine. Dobro podnosi slab mraz, ali zimskim usevima potrebna je zaštita. Konzumiraju se mladi izdanci, beru se pojedinačni listovi ili izbeljene zrele glavice. Zimi, kad je količina sunčeve svetlosti manja, uspeva bolje od zelene salate. Pogodna je za gajenje u posudama.

Endivia organika  

endivia organika salata cele godine integralna zaštita

Od sejanja do berbe potrebno joj je od 7 -13 nedelja da glavice potpuno izrastu. Kraće ako berete mlade izdanke i pojedinačne izdanke. Postoje dve sorte – eskarola takođe poznata kao batavijska endivija – glatka širokolisna endivija otporna na hladne uslove i kovrdžava endivija, niska patuljasta biljka kovrdžavih listova, otporna na vrućine, obično se koristi kao letnji ili jesenji usev. Nije zahtevna biljka, ali zimskim usevima potrebno je vlažno, zaklonjeno mesto na relativno neplodnom zemljištu. Leti podnosi delimično zasenjavanje. Kovrdžave sorte veoma su atraktivne. Koristan je zimski usev u stakleniku i plasteniku. Idealna pH vrednost za sadnju je 5,5 – 7,5.

Minimalna temperatura za klijanje je 20 C u zaštićenom prostoru. Ako je temperatura 5 C dvadeset dana ili duže, mladice će propasti. Za gajenje u zaštićenom prostoru seme posejte u aprilu, a u maju za presađivanje na otvorenu parcelu. Najbolje da se gaji u ćelijama za presađivanje. Ponovo posejte seme u jesen za zimske useve. Na otvorenom, seme se seje u plitke redove od juna do početka jula da biste imali jesenju berbu. Za berbu mladih izdanaka ili listova posejte seme od aprila do septembra. Rano i kasno posejane useve zaštitite zvonom, ili ih gajite u hladnom plasteniku ili stakleniku. Seje se na rastojanju u redove od 30×35 cm i kućice 30 cm.

U sušnom periodu ga zalivajte. Zaštitite ga zvonom po hladnom vremenu. Odrasle biljke mogu da se izbeljuju. Problemi koji se javljaju su puževi golaći i biljne vaši. Trulež baze rozete može biti problem zimi. Biljke treba da se gaje u vlažnom zemljištu i trudite se da lišće uvek bude suvo.

Bere se kada mladi izdanci distignu visinu od 10 – 15 cm. Berite listove po potrebi ili kada dovoljno porastu. Isecite zrele glavice i po želji izbeljujte. Iz posećenog stabla mogu da se razviju novi listovi.

PSSS Kruševac

Pročitaj i ...

Luk pegavost lista i plamenjača

Luk pegavost lista i plamenjača su reultat vremenskih (ne)prilika širom Srbije. Padavine koje zatim smenjuje sunčani period sa visokom

Leave a Reply