Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Hortikultura » Mirisom protiv komaraca – biljke Vam pomažu

Mirisom protiv komaraca – biljke Vam pomažu

Stiglo je leto, komarci će doći – kako mirisom protiv komaraca? Najjednostavnije je da posadite biljke koje svojim mirisom odbijaju komarce, a privlače vas da uživate u vrtu, terasi bez dosadnih nametnika i njihovog zujanja.

Brojne su biljke koje Vam mogu pomoći da komarce oterate dok uživate u mirisima nane, matičnjaka, limun trave, lavande, ruzmarina…

Pročitajte i: Nana je lekovita

Matičnjak

Matičnjak je zahvalna biljka bez velikih prohteva u uzgoju. Postavite je u posudu – bilo u senku ili na sunčano mesto ona će dobro rasti. Bez suviše vode kada je zalivate. Svojim mirisom na limun će Vam ulepšati odmor na terasi.

Mirisom protiv komaraca

Bosiljak

Tu je i bosiljak kao pomoćnik protiv komaraca ali i asistent u kuhinji. Posadite ga u veliku posudu, na dohvat ruke. Voli sunčano mesto i bez suviše vode – malo kamenčića, šljunka na dno posude će Vam to rešiti. Berite često vrhove biljke, koristite ih u kuhinji a tako i podstičete brži rast biljke.

Nana

Za nanu pripremite zemljište bogato gradivnim materijama i ona će vas nagraditi bujnim rastom. Prvo postavite drenažni sloj, zatim bogati supstrat i to je garant da ćete za mesec – dva imati tepih od nane. Ako to ne želite onda je posadite u saksiju.

menta nana je lekovita lekovito aromatično pitoma nana
Menta svaki dan

Limunska trava

Limunska trava može da se uzgaja u teglama, saksijama ili da zauzme neki ugao u vrtu gde često boravite. Prijatan miris će podići Vaše raspoloženje ali će i terati dosadne insekte.

Ruzmarin

Ruzmarin je delotvoran jer svojim uljima i mirisom uspešno tera komarce. Kada cveta ne treba Vam bolja zaštita nego samo protresite posudu da miris zavlada prostorom oko vas. Delotvorno je i da zapalite grančicu ruzmarina i žalfije na terasi i tako oterate komarce.

Lavanda

Lavanda, biljka Mediterana, već vekovima služi kao zaštita od dosadnih insekata. Možete je gajiti u uglu vrta ili terase dok suve grančice obesite u uglove i biće čuvari vašega prostora za odmor.

Pročitaj i ...

ugljeni travnjak kako zasnivanje ekološke kuće travne smeše đubrenje travnjaka

ĐUBRENJE travnjaka tokom cele godine

Pred zimu travnjake đubrite teže rastvorljivim đubrivima.