Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » ARPADŽIK sadnja u septembru, obavezan plodored

ARPADŽIK sadnja u septembru, obavezan plodored

ARPADŽIK sadnja – Vreme je sadnje arpadžika. Ovo povrće se sadi kao postrni usev, kada su njive slobodne od drugih kultura, kada je potrebno na vreme izvršiti osnovne operacije kao što su oranje, đubrenje sa 300-400 kg/ha NPK ( 8:16:24) i površinsku pripremu zemljišta.
Zemljište za ovu proizvodnju mora biti idealno pripremljeno, površinski sloj mora biti mrvičaste strukture. Obavezna je proizvodnja u plodoredu, na isto mesto može doći tek posle 3-4 godine.

Proizvodnja lukovice iz jesenje sadnje imaju veoma kratak period mirovanja, pa relativno brzo posle vađenja dolazi do buđenja klice i prorasta zelenih listova. Ovakve lukovice nisu podesne za duže skladištenje. Zbog toga jesenju sadnju treba koristiti za proizvodnju mladog zelenog luka i konzumnog za brzu realizaciju nakon vađenja. Ako se koristi sitniji arpadžik, sadnja daje veoma dobar prinos i krupne lukovice ali se javlja određen procenat biljaka sa cvetnim stablom.

Sadnja arpadžika se obavlja od početka septembra do kraja oktobra. Sadi se u trake od 4-6 redova. U redu se rastojanje kreće od 3 – 7cm, a može i češće ukoliko se vrši sukcesivno čupanje mladog luka u rano proleće. Dalje mere nege sastoje se od zaštite useva od korova, bolesti i štetočina. Zalivanje se obavlja u drugom delu vegetacije ukoliko je to potrebno.

ARPADŽIK sadnja u septembru, obavezan plodored

Prihranjivanje se obavlja u rano proleće sa pojavom 2-3 lista sa 100-120 kg/ha KAN-a. Veoma je dobro ako se pred zimu prekrije agrilom. Ovo povrće se sadi kao postrni usev, kada su njive slobodne od drugih kultura, kada je potrebno na vreme izvršiti osnovne operacije kao što su oranje, đubrenje sa 300-400 kg/ha NPK ( 8:16:24) i površinsku pripremu zemljišta. Zemljište za ovu proizvodnju mora biti idealno pripremljeno, površinski sloj mora biti mrvičaste strukture.. Obavezna je proizvodnja u plodoredu, na isto mesto može doći posle 3-4 godine.

Dipl.ing. Mira Miljković     PSSS Jagodina

foto pixabay.com

Arpadžik sadnja u septembru

Pročitaj i ...

setva sadnja pravilan rasad nega topla leja dezinfekcija supstrata biofumigatori supstrati za zalivanje rasada bolesti korena

Setva i sadnja povrća – predsetveno đubrenje

Predsetveno đubrenje često nije dovoljno, ako ste propustili da to uradite u jesen. Analiza zemljišta PRVO!

Leave a Reply