Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Batat slatki krompir na našoj trpezi nije više retkost

Batat slatki krompir na našoj trpezi nije više retkost

Sada je već uobičajen na našoj trpezi batat slatki krompir, iako nema veze sa porodicom krompira. Njegova zdravstvena vrednost je dobra preporuka da ga gajite.

Na pijačnim tezgama u našim gradovima često zatičemo batat u raznim bojama. Koriste se i listovi biljke i zadebljanje korena. Najveće nutritivne vrednosti Vam daju gomolji tamne boje čije je meso žute ili narandžaste boje slatkoga ukusa.

Uzgaja se tokom perioda maj – septembar, sade se presadnice kada subatat slatki krompir temperature iznad 10 stepeni Celzijusa bez opasnosti od mraza. Kako oformiti rasad? Spremite prostoriju sa visokim stepenom vlage i temperature najmanje 2 meseca pre sadnje na njivi.

Počnite već sada dubokim oranjem od 30 centimetara i nakon toga usitnite žetvene ostatke prethodne kulture. Da bi potpomogli bržu razgradnju primenite i zeolit. Na proleće pre sadnje primenite mineralno đubrivo po hektaru u količini od 50 kilograma azota, 100 kilograma P2O5 i 150 kilograma K2O.

Batat slatki krompir

Dobro uspeva na oceditim tlima, peskovito – ilovastim uz pH vrednost zemljišta oko 6. Relativno dugo traje vegetacija i ona traje oko 110 dana u zavisnosti od osobina zemljišta i klimatskih uslova.

Na zemljište koje ste nađubrili i formirali gredicu postavite plastičnu foliju. Za gredice na ravnim terenima upotrebite folije širine 140 cm a gredice neka budu visoke (kao za jagode). Folija čuva vlagu i sprečava rast korova. Biljka voli osunčanost i vlagu zato primenite sisteme za navodnjavanje. Prinos je od 20 – 35 tona po hektaru. Čuva se kao i krompir.

Glavni sastojak batata je inulin (polisaharid) koji ima velike zdravstvene dobrobiti za ljudsko telo. On ima odlike probiotika koji preventivno deluje protiv bolesti, mogu ga konzumirati dijabetičari i normalizuje nivo holesterola u krvi.

Batat možete koristiti na trpezi u sirovom stanju, bilo kuvan (najbolje ga je kuvati na pari) ili pečen. Prijatno.

Batat ima niski glikemijski indeks što je izuzetno važno za dijabetičare.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

bela vaš vodotopiva vaši plamenjača krompira krompir štetnici krompir nega

Vodotopiva đubriva su nezamenjiva

Za brzi rast i dopunu mineralnih đubriva koriste se vodotopiva đubriva (fertigacija).