Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Berba fizalisa krajem avgusta – zdravo i slasno

Berba fizalisa krajem avgusta – zdravo i slasno

Berba fizalisa – Berba fizalisa počinje krajem avgusta i traje sve do pojave prvog mraza kada biva u potpunosti uništen. Formira 100-150 plodova pa je teško da će sazreti u celosti i ubrati ga. Plod (bobica) fizalisa obavijaju slamasto-žute suve čašice koje liče na lampijone. Bobice su kiselastoslatke, žute, narandžaste i zelenkaste boje. Pre upotrebe odstrani se opna sa bobice koje se jedu sveže ili se prerađuje u marmeladu, džem, pekmez ili slatko. Plod fizalisa bogat je kalcijumom, gvožđem, fosforom, karotinom vitaminom B12 I C. U sirovom stanju se ne preporučuje konzumacija više od 6 bobica.

Bere se u plastične kutije u koje obično staje 35-50 bobica. Težina bobice se kreće od 5-10 grama u zavisnosti od tipa zemljišta, đubrenja i primenjenih agrotehničkih mera. Samo potpuno zreli plodovi se drže u kutije par dana dok se sakupi određena količina i realizuje u trgovačke kuće sa kojima je dogovorena realizacija. Kasnije berbe koje dovoljno na sazre se ostavljaju u otvorene kutije na promajnim mestima gde temperature ne sme biti ispod nule.

Milosavljević Zoran

Berba fizalisa

Poreklo joj je Južna Amerika – Peru. Plod je bogat antoksidansima, vlaknima što joj daje veliku nutritivnu vrednost. Rado se upotrebljava u kulinarstvu.

Može se gajiti i kod nas. U februaru zasadite seme, stavite posude na sunčano mesto u Vašem stanu ili staklenoj bašti. Posle oko tri meseca ćete biti nagrađeni biljkom koja će cvetati. Posle prolećnih mrazeva presadite je i iznesite je u vrt, na terasu. Zalivajte (ne preobilno), cvetaće u julu, zametnuti plod. Tada se stvara mali lampion (prvo zelene boje) da bi kada plod sazre on bio narandžast, kao i plod. Uživajte.

Pročitaj i ...

folijarna ishrana kelj pupčar kupusnjače

Kelj pupčar tokom kasne jeseni i zime

Bogatstvo vitamina i minerala kelj pupčar, pravi izbor za gajenje u Vašoj bašti. Dobar izbor da ostvarite prihod u kasnu jesen i zimu.