Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Bolesti celera i njegova zaštita od bolesti

Bolesti celera i njegova zaštita od bolesti

Celer se gaji tokom cele godine ali bolesti celera često nanose velike štete i postoji mogućnost da nećete moći da ga plasirate na tržištu. Na vreme treba zaštititi seme, biljku i rasad kada započinjete proizvodni ciklus.

Bolesti celera

Krastavost

Na korenu se javljaju crnosmeđe pege koje se proširuju i spajaju. Odumiru slojevi kore i koren puca i smanjuje tržišnu vrednost. U pukotinama se vide crne tačkice (piknide). Češće se javlja tamo gde je vlaga tla visoka a temperatura niža. Glavni izvor zaraze je zemljište sa ostacima obolelog celera. Celer treba saditi na sipkom zemljištu sa dovoljno hraniva a nikako na prevlažnom tlu. Zemljište u klijalištu treba dezinfikovati ili menjati što češće. Celer je bolje presađivati što kasnije.

Pegavost lista

Napada list i peteljku, uzrokujući velike sivosmeđe pege koje se međusobno spajaju. Unutar pega javljaju se crne tačkice – piknide. Često lišće potpuno otpadne. Na zaraženom semenu uočavaju se takođe crne tačkice. Bolest se prenosi semenom, ostacima zaraženog lišća na polju. Bolest se javlja u polju u početku lokalno a onda se širi najčešće kišnim kapima po čitavom polju. Osnovna je zaštita setva zdravog semena i zdravog rasada. Ako se bolest ipak dogodi, treba tretirati celer preventivno sredstvima na bazi bakra (Kuprablau WP ili Plavi kamen ) u količini 1.5% (100-150g u 10 l vode). A u vreme pojave prvih simptoma sredstvom na bazi cirama 0.2% (20g u 10 l vode).

Šuplje srce

Ovo nije bolest izazvana virusima, bakterijama ili gljivama. Javlja se kada oblačno i vlažno vreme traje više dana. U takvim uslovima biljka izlučuje vodu bogatu solima, naročito ako je u zemljištu premalo kalcijuma. Peteljke srednjih listova posmeđe i odumru, a koren često pukne i nastaje šupljina.

*Potrebno je obavezno prihranom dodavati kalcijum.

Trulež korena

Može nastati u polju ili u skladištu. Uzrok mogu biti bakterija (Erwinia carotvora var.carotvora) ili gljivice iz roda Sclerotinia. Kao preventiva služi plodored s tim da pre kulture celera ne dolazi korenasta kultura, stočna i šećerna repa. U skladištu potrebno je da bude dobro provetravanje i dovoljno niska temperatura. Ipak, vlage treba da bude dovoljno da se celer ne bi smežurao.

Savetodavac za zaštitu bilja
dipl. ing Ružica Čukić

Pročitaj i ...

grašak virus mozaika zeleni krovovi vlakna

Grašak – prolećna setva, uzgoj, zaštita, berba

Brza berba je uslov da grašak ostane najkvalitetniji. Za 2-3 sata nakon berbe zrna graška se moraju zamrznuti.

Leave a Reply