Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Celer kornjaš je tražen na našem tržištu

Celer kornjaš je tražen na našem tržištu

Kako gajiti celer kornjaš koji je tražen na tržištu? Potrošači sve više poklanjaju pažnje zdravstvenom značaju povrća koji konzumiraju. Celer kornjaš razvija veliku lukovicu – nabrekli koren koji ima sprecifičan ukus. Lišće takođe može da se koristi kao začin. Celer kornjaš blizak je rod celeru. Lakše se gaji, iako mu je potreban dug vremenski period neometanog rasta da bi se dobro razvio. Od sejanja do berbe potrebno mu je 26 nedelja.

Postoje različite sorte koje možete pogledati OVDE. 

Ima malo varijacija. Neke sorte manje su sklone gubitku boje prilikom kuvanja.

Zemljište za celer kornjaš

Potrebno mu je plodno zemljište koje dobro zadržava vlagu da bi uspešno rastao. Razvijaće se na suncu i na delimično zasenjenom mestu.

Dodajte poboljšivač zemljišta srednje do visoke hranjivosti, ili poboljšivač niske hranljivosti s organskim đubrivom bogatim azotom.

Idealna pH vrednost je 6,5-7,5.

Sejanje kulture celer kornjaš

Najbolje klija na temperaturi 10-19 C.

U zaštićenom prostoru, ako nije dovoljno toplo, sejte na relativno visokoj temperaturi (18 C) u februaru i martu, ili aprilu i maju. Seme sejte u korita ili ćelije, proređujući ili presađujući u pojedinačne posude kad biljke budu dovoljno velike. Prilagodite ih spoljašnjim uslovima pre presađivanja, ali sačekajte da prođe poslednji mraz. Vodite računa da ne prekrijete zemljom krunicu lisne rozete.

Rastojanje mora biti 30-38 cm sa svih strana

Mere nege

Zalivajte u sušnim periodima. Malčirajte kako bi zemljište zadržalo deo vlage. Od sredine leta uklanjajte donje listove kako biste oslobodili krunicu lisne rozete.

Problemi: Mogu da napadnu štetočine i bolesti koje napadaju celer, ali obično nema problema.

Berba

Vadi se od kraja leta do narednog proleća, kad je koren dovoljno velik. Ako je moguće ostavite ga u zemljištu uz zaštitu od suve slame. Može se izvaditi i čuvati unutra, ali kvalitet će da se smanji.

Dipl. inž. Nemanja Konstantinović

Nekada je celer bio osnov ishrane dok nije stigao krompir iz Amerike. Zdravstvene dobrobiti celera su poznate vekovima – snižava hipertenziju, sprečava pojavu ateroskleroze. Zato svaki dan celer za salatu, kao užinu ili prilog glavnom jelu – kuvan, pečen ili kao pire.

Pročitaj i ...

rasad zeolit rani kupus setva kupusa kupus kasni pikiranje rasada kupus u leto plodored

Rasad zeolit za konačan uspeh

Za bolji rast i brži razvoj mladih biljaka je potrebno uneti zeolit u tle.

Leave a Reply