Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Celer od semena do rasada za 10 nedelja

Celer od semena do rasada za 10 nedelja

Celer od semena. Zdravlje nam daruje celer od semena do rasada za 70 dana. Kontejnerski rasad celera ima potpuno pravilan i jednak vegetacioni prostor, što omogućava ujednačen porast biljke. Za proizvodnju rasada najbolje je koristiti gotove supstrate dobrih vodnovazdušnih osobina i sadržaja hranljivih elemenata neophodnih za razvoj. Supstrati su sterilni i ne sadrže uzročnike bolesti. Rasađivanjem sa grudvom supstrata na korenu, biljke  prelaskom na poljske uslove ne doživljavaju stres kao one presađene sa golim korenom.

Seme celera veoma sporo klija i niče pa je dobro ako se pre setve ono potopi u vodu temperature 20 stepeni na svetlu dan ili dva. Da bi seme što brže proklijalo kontejneri se smeštaju u komore za naklijavanje u kojima se održava optimalna temperatura oko 25 stepeni C uz potpunu zasićenost vazduha vlagom.

celer

Celer od semena do rasada za 10 nedelja

U komori za naklijavanje kontejneri ostaju nekoliko dana da seme proklija. Nakon toga se premeštaju u grejane zaštićene prostore u kojima se održava ujednačena optimalna temperatura uz održavanje vlažnosti supstrata. Nakon što biljčice niknu i razviju prve kotiledone listove, temperaturu u zaštićenom prostoru sniziti na 18 stepeni, s tim da noćne budu nešto niže, ali ne ispod 12 stepeni C uz redovno provetravanje i vlaženje supstrata. Takav temperaturni režim se održava sve dok biljke ne razviju 4-5 stalnih listova, odnosno 10-12 nedelja nakon setve.

Prihrana preko lista se primenjuje samo kada se primeti gubitak tamno zelene boje. Pre rasađivanja rasad je poželjno tretirati nekim kontaktnim fungicidom ili fungicidom na bazi bakra. Nedelju dana pre planiranog roka rasađivanja zaštićene prostore treba maksimalno otvoriti kako bi rasad došao u direktni kontakt sa svetlošću. Celer se rasađuje kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva.

PSSS Jagodina
Dipl.ing. Mira Miljković

Celer od semena do rasada za 10 nedelja

Celer je takođe poznat i po antiupalnim svojstvima, zbog kojih se preporučuje u ishrani ukoliko patite od bolova u zglobovima, artritisa, reumatizma, infekcije pluća, astme ili imate akne.

Celer ima biološku vrednost, a u kojem god obliku da se koristi ili bilo koji deo ove biljke, daje svim jelima prijatnu i specifičnu aromu, zato ga preporučujemo.

Ana Đorđević, dipl. ing. preh. teh.

Pročitaj i ...

navodnjavanje kako nabavka nove opreme koren voćke konkurs kredit

Navodnjavanje – kako najbolje zalivati, koliko, kada …

Kako efikasno uraditi navodnjavanje? Vreme zalivanja, kvalitet i količina vode za navodnjavanje su ključni. Vreme …

Leave a Reply