Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Gliste povećavaju plodnost zemljišta

Gliste povećavaju plodnost zemljišta

glistenjak

Gliste sjajno pomaže kvalitet zemljišta. Standardno leglo svakih 100 dana spremno je da bude podeljeno na nova legla. Kao podloga za uzgajanje glista mogu da se koriste (uz prethodnu obradu) goveđe, konjsko, svinjsko đubrivo kao i đubre od koza, ovaca i zečeva. Osim toga mogu da se koriste i karton, stari papir, lišće, piljevina, mleveni treset,sitno seckana slama i seno, otpaci od prerade iz poljoprivrede. Najbolje je da podloga, odnosno hrana koja se daje glistama, bude neutralne reakcije.

Početkom 20. veka u Americi pojavljuju se prvi odgajivači glista koji više iz hobija počinju da proizvode gliste, pre svega kao mamce za sportski ribolov, odnosno kao hranu za ptice i živinu, ali i za proizvodnju kvalitetnog supstrata za njihove bašte. Vrlo brzo gajenje glista od hobija prerasta u veliki biznis. Pedesetih godina na Kalifornijskom Univerzitetu Berkeley počinje selekcija i odabir onih glista koje su najbrže i najkvalitetnije pretvarale organski otpad u kvalitetan humus. Kao rezultat dobijen je hibrid crvene gliste poznat pod nazivom “kalifornijska glista”.

Direktna korist se ogleda u, pre svega, zaradi od prodaje glista, dok indirektna predstavlja povećanje plodnosti zemljišta, a samim tim i prinosa, odnosno profita. Gliste, danas, nalaze primenu i u farmaceutskoj industriji (kao izvor mnogih supstanci), odnosno u živinarstvu, ribarstvu i svinjarstvu, gde se koriste kao hrana. Od glista se proizvodi izuzetno kvalitetno proteinsko brašno. Svakako, ne treba zaboraviti glistu kao jedan od omiljenih mamaca u sportskom ribolovu.

Proizvodnja glista ne zahteva skupu opremu, a moguće ih je proizvoditi gotovo svuda, na otvorenom polju (betonska, drvena ili žičana legla) i u zatvorenim prostorijama (garaža, terasa, podrum).

Osnovna jedinica za uzgoj glista je leglo. Leglo podrazumeva zapreminu od 100 x 200 x 25 cm podloge i hrane i oko 100.000 komada samih glista.

Nenad Vujčić, dipl.ing             
PSSS Požarevac

Priprema za uzgoj kalifornijskih glista

Kako bi uspešno uzgajali gliste u bilo koju svrhu potrebno im je omogućiti uslove za njihov razvoj.

Četiri osnovna uslova za uzgoj glista su:

  • Izbor mesta
  • Leglo i materijal za gradnju legla
  • Oprema i alati
  • Priprema podloge

Mesto za uzgoj glista

Potpuno je nevažno da li je leglo na ravnom ili na kosom terenu, najvažnije je da teren ima mogućnost odvodnje atmosferskih voda, da je zaštićeno od vetra, nije blizu saobraćajnica i da je što dalje od šume četinara, hrasta i oraha, jer te vrste drva sadrže materije koje nepovoljno utiču na rast glista, a u nekim slučajevima dolazi do uginuća. Zatim je izrazito važno da leglo nije na direktnom suncu, jer dolazi do bržeg isušivanja hrane za uzgoj te samim time gliste nisu u stanju „obraditi„ hranu. Voda je važan faktor prilikom uzgoja glista jer gliste zahtevaju relativnu vlažnost između 80 i 90%, te je vrlo važno imati vodu nadohvat ruke kako bi po potrebi tu vlažnost mogli i održavati.

glistenjak

Leglo i materijal za gradnju legla

U Evropi standardno leglo dimenzija je 100x200x25 cm, koje podrazumeva cca 100,000 jedinica glista koje se sastoje od zrelih glista, podmladka i jaja (kokuna). Takvo leglo trebalo bi imati cca 25,000 spolno zrelih glista, a ostalo su mlade gliste i jajašca (kokuni).

Materijal za gradnju legla zavisi od uzgajivača, koliko želi da legla dugo traju. Mogu biti od drva, betona, starih cigli, plastike i slično sve dok je zadovoljena nekakva forma, koje se ne treba slepo pridržavati. Najvažnije je pravilno zaštititi dno legla od mogućih predatora, jer moramo znati da se krtice hrane glistama. Najčešće se upotrebljava „rabic“ mreža veličine okna do 8-10, iako sam našao u trgovini plastične mreže sa manjim oknima. Po potrebi poželjno je staviti geoteksil, (to je onaj materijal koji se stavlja ispod temelja prilikom gradnje kuća i sl.), a koji sam po sebi ima veliku propusnu moć za odvodnju suvišnih voda, te služi i kao zaštita od hladnoće u zimskim uslovima.

U slučaju poseta ptica vašem leglu potrebno je napraviti  gornju zaštitu legla od mreža ili prostirka od trstike, kako bi gliste nesmetano obavljale svoj posao.

Gliste pomažu u vrtu

Sposobnost reprodukcije kalifornijskih glista je velika. Između  90 – 120 dana gliste ulaze u seksualnu zrelost te započinje vreme parenja. Gliste se pare na način da se sljubljuju jedna uz drugu u različitim smerovima, te izbacuju sluz u kojoj su pohranjeni spermatozoidi. Nakon pohranjivanja spermatozoida i jajašca stvara se sluz potrebna za razvoj kokuna.

Gliste se razdvajaju te nastaje proces stvaranja kokuna. Tako razdvojene gliste u stanju su proizvoditi kokune sve dok im ne nestane spermatozoida. Nakon toga proces reprodukcije započinje novim parenjem. Proces nastanka kokuna traje do 21 dan, i svaka glista u stanju je proizvesti do 6 kokuna iz kojeg se izlegne oko 20 malih glista. Količina izleglih glista iz kokuna u direktnoj je vezi sa kvalitetom prehrane i temperaturom okoline koja bi trebala biti oko 25 C. Najbolji reprodukcijski rezultati dobijaju se prehranom iz mulja otpadnih voda, dok se prehranom  životinjskim i biološkim otpadom brojka smanjuje oko polovine.

 Optimalni uslovi za uzgoj kalifornijske gliste su:

  • Temperatura od 15-20 C (min. 4 C max 30 C)
  • Vlaga 80-90% (min 60 max 90%)
  • PH vrednosti   5 – 9

Oprema i alati za uzgoj glista

Pod opremom smatramo najnužnija osnovna sredstva, a to su lopata, grablje, građevinska kolica i kanta za zalevanje. U novije vreme vrlo se povoljno mogu nabaviti tzv. 3 u 1 aparati za merenje vlage, temperature i PH vrednosti, koje bi svaki uzgajivač trebao imati, jer bez informacija o stanju u leglu nije moguće dostići maksimum proizvodnje legla. Lakmus papiri služe za merenje PH vrednosti podloge za ishranu glista, ali sam primetio da ih je teže nabaviti u poljoprivrednim apotekama.

Priprema podloge

Priprema podloge najvažnija je stvar prilikom formiranje novog legla. Za maksimalnu iskoristivost prehrane glista potrebno je do 2 meseca unapred (ako se sve radi bez upotrebe mašina za ubrzanje procesa raspadanja hrane) napraviti leglo i unutra staviti pripremljenu hranu kako bi ista s vremenom sazrela te bi je gliste mogle početi konzumirati. Jako je važno znati da gliste nemaju zube, pa tako i ne mogu gristi hranu, koju one onda usisavaju. Iz tog razloga hranu je potrebno usitniti kako bi je gliste mogle usisati i preraditi bez poteškoća.

Hrana se priprema na način da se svakih mesec dana „okrene“ na mestu pripreme, kako bi vazduh podstaknuo razgradnju hrane, tj. raspadanje. Zato svi poljoprivrednici čekaju da stajsko đubrivo malo odleži, kako bi se njegova vrednost poboljšala jer se stajanjem razgradila. To nije potrebno raditi sa svim vrstama đubriva, jer neke vrste kao konjski i zečiji mogu odmah ići u upotrebu jer imaju manje amonijaka i soli.

Pročitaj i ...

blitva folijarna prihrana

Višak azota u gajenju povrća prouzrokuje probleme

Višak azota negativno utiče na kvalitet - nitrati mogu biti toksični.

Leave a Reply