Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Grašak – prolećna setva, uzgoj, zaštita, berba

Grašak – prolećna setva, uzgoj, zaštita, berba

virus mozaika

Grašak (Pisium sativum) je često na našoj trpezi, bilo svež ili sačuvan u zamrzivaču. Bolje je da se grašak kosi nego čupa, jer na korenu se nalaze kvržice koje su prikupile azot i dobro je da koren ostane u tlu. To je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, grupa zrnastih mahunarki. Vodi poreklo od divljeg graška, koji čovek nije upotrebljavao za ishranu, iako se najstarija nalazišta graška javljaju još u neolitu. Pronađen je i u starogrčkim grobovima 6000 god. p.n.e. U Evropi je grašak došao početkom srednjeg veka, prilikom velikih seoba. Danas se ova mahunarka uzgaja u skoro čitavom svetu, a najbolje uspeva u krajevima sa prohladnom i vlažnom klimom.

Zadnji je čas za setvu graška u februaru. Ako sačekate još koji dan, možete rizikovati smanjene prinose. Za potrebe klijanja graška potrebno je 100-150% vode od težine semena.

Pre setve u zemljište uneti oko 100 kg N i 200-300 kg P i K po hektaru. Prihrana se ne obavlja jer se povećava bujnost, a smanjuje cvet i plod.

Grašak je veoma ekonomična biljka, daje uglavnom visoke prinose, a vrlo je laka za konzervisanje, što još dodatno utiče na njenu isplativost.

Svež grašak sadrži nešto više kalorija u odnosu na konzervirani, 100 g jestivog dela svežeg graška ima 84 kalorije, dok konzervisani 56 kalorije. Najveći procenat zrna graška svakako čini voda, nakon toga slede ugljeni hidrati, proteini i nešto malo masti.

Ugljeni hidrati i šećeri zrenjem graška prelaze u skrob, čak i nekoliko sati nakon berbe graška 40% prostih šećera prelazi u skrob. Skrob kao teže svarljivi uslovljava da se konzervisanje i zamrzavanje mladog graška obavi u što kraćem periodu nakon berbe.

Takođe mlad, zeleni grašak je bogatiji biljnim vlaknima, koja ubrzavaju i olakšavaju organe za varenje. Preporučuje se kod poboljšanja rada celokupnog metabolizma, pogotovo nakon dužeg uzimanja antibiotika.

Proteini graška su veoma korisni u borbi protiv visokog krvnog pritiska i sprečavaju oštećenje bubrega. Vitamini koji ovoj namirnici daju visoku biološku vednost su vitamini A, B1, B2, B3, B6, E, PP, K i C. Od mineralnih sastojaka grašak najviše sadrži gvožđe, kalijum, kalcijum i fosfor.

Grašak sadrži dosta lekovitih materija zbog čega povoljno deluje na organizam kada se radi o aknama, anemiji, bolesti srca, krvnih sudova i zuba. Pomaže kod ekcema, bronhitisa, sprečavanja nastanka dijabetesa i raznih infekcija. Grašak je veoma korisna namirnica sa visokom biološkom, ali i energetskom vrednošću.

Ana Đorđević, dipl.ing. preh. teh.

PSSS Požarevac

Grašak – prolećna setva, uzgoj, zaštita, berba

Treba znati brati. Od setve do berbe obično prođe 60 dana. Grašak se mora pobrati na vreme, kada su mahune pune, sjajno zelene, jer su tada zrna mlada i sočna, mirisna kada se skuvaju. Ako se za nekoliko dana propusti berba mahune, one postaju svetlije, hrapave, a plodovi više nisu onako slatki. Tada ih je dobro ostaviti da potpuno sazru – potpuno poblede i osuše se i taj grašak se koristi za seme iduće godine.

Konzumni grašak bere se u tehnološkoj zrelosti kada se sadržaj šećera kreće oko 5%, a skroba oko 7%. Sama faza dozrevanja graška ne traje dugo i za dve nedelje imamo glavnu berbu. Početno nekoliko dana se bere nedozrele mahune, a onda nakon toga većina dozre, a kasnije procveta tek pokoji. Najčešće primenjena metoda određivanja momenta berbe je mehanička, određivanje otpora gnječenja zrna, pomoću uređaja koji se zove tenderometar.

Grašak – prolećna setva

Berbe se mora obavljati u što kraćem roku. Dovoljno je da berba kasni 2-3 sata, kada su velike vrućine, pa da se smanji kvalitet zrna. Zrno graška mora biti prerađeno za 2-3 sata, što je uslovljeno velikim sadržajem vlage i visokim sadržajem proteina. U vreme berbe su visoke temperature, što dodatno pospešuje neželjene promene, među kojima su najznačajnije transformacija šećera u skrob, čime raste tvrdoća zrna. Ubrani grašak namenjen prodaji takođe mora biti u što kraćem roku dopremljen na prodajno mesto zbog nastavljanja zriobe. Najlakše se čisti idealno zreli grašak, ako je previše zreo i zrna su jako natiskana unutar mahune, onda se i ne otvara cela mahuna na sredini nego se zbog veličine graška kida.

Preporučuje se da se grašak kosi a ne čupa, zbog kvržica na korenu koje obogaćuju zemlju azotom, što opet zavisi od kulture koju sejemo kao naknadnu.

Dip.ing. Mira Miljković

Pročitaj i ...

prirodni lekovi organska paprika plastenik paprika u maju stolbur

Paprika u plasteniku tokom cele godine

Tokom cele godine gajite papriku jer tržište postoji. Možete je gajiti u četiri roka tokom godine.