Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Grejanje plastenika u Holandiji preskupo ove zime?

Grejanje plastenika u Holandiji preskupo ove zime?

Grejanje plastenika u Holandiji će ove zime biti za neke uzgajivače preskupo. Više od 10.000 hektara je staklenika i plastenika u Holandiji koji gaje povrće tokom cele godine. Sada, uz ove cene prirodnog gasa neke kulture je neisplativo proizvoditi jer će cena koštanja biti 60% viša nego prošle zime.

Gajenje povrća u zaštićenom prostoru je široko zastupljeno u Holandiji ali cena prirodnog gasa od 1.200 do 1.700 US dolara za 1.000 kubnih metara sve računice “baca u vodu”. Stotine hektara plastenika će ove sezone biti bez paradajza, paprike, jagoda …

Za grejanje tih 10.000 hektara zaštićenog prostora potrebno je godišnje nabaviti (i platiti) 3 milijarde kubnih metara – to je jedna dvanaestina ukupne potrošnje gasa u Holandiji.

Da li će to naterati povrtare da već sada počnu proizvodnju rasada jer koriste manje energije za zagrevanje dok nije stigla “prava” zima.

antivirusne folije
PRESKUPO GREJANJE?

To može ipak za neke proizvođače biti i prednost. Na primer , u Mađarskoj se velike površine staklenika i plastenika greju sistemima koji koriste za zagrevanje prostora termalnu vodu. Takođe u Španiji većina plastenika se ne dogreva tokom zime jer nema potrebe za time, zbog klime u regiji Mediterana.

Pročitajte i: Briketi efikasna zamena

Kako će naši povrtari uspešno se prilagoditi skupim energentima? Jedan od načina je grejanje sa ostacima nakon žetve i berbe. Sojina slama je dobar izbor jer je svake godine moguće sakupiti dovoljno bala za centralnu peć. Nakon žetve suncokreta takođe možete formirati bale ili formirati brikete koji će dovoljno zagrejati plastenik.

briketi od organskog briketi ekološki

Grejanje plastenika preskupo?

Pročitaj i ...

folija pravilan izbor plastenik ostvarena

Plastenik – potrebne količine vode za dobar rod

Voda mora biti kvalitetna, određenih hemijskih svojstava. Količina zavisi od biljke i vremena sadnje.