Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Kalemljenje povrtarskih kultura daje bolji rod

Kalemljenje povrtarskih kultura daje bolji rod

Da li je to tačno da kalemljenje  povrtarskih kultura donosi veći rod? U poslednje vreme veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su savladali tehniku kalemljenja i imaju adekvatne uslove, bave se kalemljenjem povrtarskih kultura. Kod nas najčešće se kaleme povrtarske kulture iz porodica Solanaceae i Cucurbitaceae. Jedan od bitnih faktora prilikom kalemljenja je vrlo visoka vlažnost vazduha, kao i optimalne temperatura, (u zavisnosti od kulture koju kalemimo).

paradajz seme orošavanje rasad paradajza seme elementi neophodni pikiranje rasada prihrana povrća setva paradajza zaštita rasada ph vrednost
Rasad paradajza se može proizvoditi već od januara setvom semena u zaštićenom prostoru.

Kalemljenjem stvaramo rezistentnost i povećanu tolerantnost na veliki broj bolesti, štetočina i uticaja niskih temperatura kod gajenih biljaka.

Kalemljenje povrtarskih kultura daje bolji rod

Povrtari u Pomoravskom okrugu prvi su krenuli sa kalemljenjem lubenica na vrg i tikvu radi ranijeg sazrevanja kao i veličine plodova. Korišćenjem raznih podloga prilikom kalemljenja paprike in-vitro dobija se rasad bez virusa predviđen za gajenje u zaštićenom prostoru. Kalemljeni paradajz, korišćenjem odgovarajućih podloga maxifort, eldorado i big power povećava se otpornost na Ventriculum sp. i neke viroze paradajza.

Pročitajte i: Uvenuće, fussarium …

Kalemljenje biljke su najčešće rezistentne na razne fuzarioze, plamenjače, otporne na bakteriozna uvenuća i niske temperature, što će u narednim godinama uticati na prinos i kvalitet povrtarskih kultura.

Dipl. ing. Dragan Mijušković

Pročitaj i ...

krastavac zaštita vlažnost uvenuće fussarium svetlost krastavac u plasteniku krastavac setva

Krastavac, bolesti i zaštita biljke, plodova

U plasteniku je velika opasnost da krastavac oboli - pepelnica, siva plesan. Kako ga zaštititi?

Leave a Reply