Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Keleraba je zdravo povrće u Vašoj bašti

Keleraba je zdravo povrće u Vašoj bašti

Keleraba je zdravo povrće, pa čak i lekovito povrće koje se može ubrati od ranog proleća pa sve do kasno u jesen. Keleraba je dvogodišnja biljka i zbog odredjenih temperaturnih promena u kasnijim periodima, mogla bi odmah da procveta, odnosno ode u seme. Odlična je kao i ostale kupusnjače, znači uzgaja se iz rasada i to prve setve u rano proleće idu pod folijom dok se kasnije rasad može proizvoditi na otvorenom. Biljka za nicanje traži uslove gde zemlja treba da bude 20 stepeni C i da se održi odgovarajuća vlaga.

Krajem marta keleraba se može gajiti na otvorenom direktno iz semena i ovaj način ima svoje prednosti ali i nedostatke. Prednosti su te što nema rasadjivanja pa uz malo proredjivanja biljke brzo napreduju, ali pak zbog većeg prostora otežana je zaštita i navodnjavanje.

Keleraba je zdravo povrće u Vašoj bašti

Zemljišta na kojim se uzgaja keleraba ne treba da budu previše nadjubrena, posebno NE azotom i stajnjakom, jer pri većem sadržaju ovih hraniva jabučice pucaju. Sadnja je u redovima, medjuredno rastojanje je 30 cm, a izmedju redova 10 centimetara. Mere nege su uobičajene, medjuredna obrada, navodnjavanje, zaštita …

Obično se vadi 30-40 dana nakon rasadjivanja, a najukusnija je kada je veličine jabuke. Koren ne trpi sušu, u nedostatku vlage koren postaje tvrd i dobija gorak ukus, a takodje i velika vlažnost ne odgovara jer tada koren puca.

Videli smo iz gore navedenog da je to biljka koju povrtari trebaju češće da gaje, jer ova biljka nije naročito zahtevna, a jako je ukusna i zdrava biljka.

Vladica Stefanović, dipl. ing. polj.

Vreme je za sadnju jesensko – zimske kelerabe.

Pročitaj i ...

Luk pegavost lista i plamenjača

Luk pegavost lista i plamenjača su reultat vremenskih (ne)prilika širom Srbije. Padavine koje zatim smenjuje sunčani period sa visokom

Leave a Reply