Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Kelj pupčar tokom kasne jeseni i zime

Kelj pupčar tokom kasne jeseni i zime

Bogatstvo vitamina i minerala kelj pupčar, pravi izbor za gajenje u Vašoj bašti. Izbor sorti vrši se prema željenom vremenu berbe. U kasnu jesen i zimi kelj pupčar stiže na tržište. Postoje sorte koje daju bolje rezultate kada se plodovi beru u jesen, a druge u zimu.

Zato je veoma omiljena i korisna namirnica. On se ubraja ne samo u najbolje vrste povrća, već je neophodan u ishrani, jer se lako gaji i odlikuje se bogatim sadržajem dragocenih materija i to oko 5% veoma vrednih biljnih belančevina, malo natrijuma, ali mnogo kalijuma, mnogo gvožđa, vitamina B1 i mnogo vitamina C (102 mg).

Kao i običan kelj i kelj pupčar može dobro da podnese delovanje mraza. Tkivo ćelija postaje mekše, a povećavanjem sadržaja šećera jak miris gotovo se izgubi. Jači mraz smanjuje sadržaj vitamina C. Delovanje mraza kome su se ranije izlagali plodovi kelja pupčara pre berbe s ciljem da se skrob pretvori u šećer, danas se na nove sorte više ne primenjuje.

Kelj pupčar tokom kasne jeseni i zime

Listovi u vreme kasnog branja, otprilike u januaru ili februaru služe da zaštite glavice od mraza. Posle berbe glavice treba brzo upotrebljavati, takođe se NE preporučuje branje listova za ishranu domaćih životinja. Kelj pupčar se sastoji od stabla na kome se nalaze gusti grozdovi glavica raznih veličina. Postoje razne sorte kelja pupčara čak i jedna sa crvenim glavicama koja se  ne sreće često kod nas.

Prilikom kupovine birati čvrste, zelene glavice, a izbegavati one od kojih se širi jak miris. Prilikom pripreme jela od kelja pupčara gotovo da nema otpadaka, jer ako je potrebno treba otkloniti samo spoljašnje listiće. Plodovi ove biljke mogu se dobro čuvati u zamrzivaču.

PSSS Zaječar
Slavica Kodžopeljić dipl ing ratarstva

Kelj pupčar  

Kelj pupčar koristi se za svežu potrošnju i za industrijsku preradu (zamrzavanje). Za ishranu se koriste glavice, zapravo pupoljci formirani u pazuhu listova. Uglavnom su prečnika dva do četiri centimetra i mase tri do deset grama. Na jednoj biljci može ih biti i do stotinu. Upotrebljava se i lišće, koje je dobra zamena za raštan, dok su ostaci stabla i listova odlična stočna hrana. Glavice se najbolje obrazuju u jesen, kada su dani vedri, a noći prohladne, s blagim mrazevima. Smatra se da su ukusnije posle prvog mraza. Ako je vreme toplo, slabo se zavijaju i ostaju meke. Ubiraju se postepeno, od osnove prema vrhu, jer tako i dospevaju.

Berba započinje u oktobru i traje do januara, a ponekad i do proleća (ako je zima blaga). Zbog vrlo dobre otpornosti na smrzavanje vreme berbe kelja pupčara produžava se duboko u kasnu jesen. Gajenje kelja vrlo je slično proizvodnji kupusa.

Više pažnje treba posvetiti zaštiti kelja pupčara od štetnih insekata. Kasnije generacije kupusne muve mogu prouzrokovati značajne štete na glavičicama, a ozbiljne štete u pogledu kvaliteta pričinjavaju i puževi. Za proizvodnju ranih sorata i hibrida preporučuje se lomljenje vrhova biljaka, radi dobijanja što većeg broja dozrelih glavičica. Najbolje vreme za zakidanje vrhova je kada su glavičice prosečne veličine oko 1 cm. U slučaju da kelj pupčar želimo uskladištiti sa biljkama, odstranimo vegetacijske vrhove i sve listove, a ubranu stabljiku sa glavičicama uskladištimo na temperaturi oko -1°C.

Marković Jelena dipl.ing ratarstva       
PSSS Padinska Skela

Pročitaj i ...

oprašivanje

Oprašivanje biljaka u plasteniku – bumbari

Oprašivanje biljaka – Primena bumbara (Bombus terrestris) u oprašivanju i oplodnji povrća. U poslednjih nekoliko godina …

Leave a Reply