Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Krompir kvalitet krtola pre svega utiče na prinos u sezoni

Krompir kvalitet krtola pre svega utiče na prinos u sezoni

krompirKrompir kvalitet krtola – Bitna odlika u proizvodnji krompira je to što se on u različitim uslovima brže ili sporije izrođava, što se odražava u značajnom smanjenju prinosa. Značaj zdravog sadnog materijala za proizvodnju krompira je od izuzetnog značaja za ostvarivanje visokih prinosa dobrog kvaliteta. Upotreba kvalitetnog i zdravog sortnog semena uz primenu i ostalih agrotehničkih mera u optimalnom roku rezultira ostvarivanjem visokih prinosa.

Proizvođači ponekad koriste neprovereni semenski sadni materijal, bez semenske deklaracije, koji predstavlja nižu semensku reprodukciju i koji može biti zaražen virusima.

Semenski krompir se uglavnom uvozi iz inostranstva (iz Holandije, Francuske, Belgije, Luksemburga, Nemačke), ili se koristi semenski krompir koji je proizveden u našoj zemlji.

Proizvodnja semenskog krompira zahteva veliku odgovornost i vrlo stručan rad. Proizvodi se na parcelama koje moraju biti u plodoredu, sa većom nadmorskom visinom, koje su prirodno izolovane od raznih uticaja koji bi mogli ugroziti proizvodnju sortnog semena. Poznato je da se sa povećanjem nadmorske visine smanjuje prisustvo biljnih vaši koje su prenosioci virusa.

Krompir kvalitet krtola pre svega

U proizvodnji semenskog krompira postoje sledeće semenske kategorije:

1. Super elita – predosnovnii semenski krompir

2. Elita – osnovni semenski krompir

3. Original – semenski krompir prve generacije

4. Prva sortna reprodukcija.

Krtole koje su dobijene od prve sortne reprodukcije smatraju se merkantilnom proizvodnjom, i ne bi se smele naći u promet kao semenski reprodukcioni materijal.

Kalibrirani sadni materijal mora da prati deklaracija – uverenje sa propisanim podacima o semenskom materijalu. Na vrećama semenskog krompira morala bi se nalaziti deklaracija koju izdaje proizvođač, na osnovu Uverenja o priznavanju sorte i kvaliteta i etiketa sa serijskim brojem, koja je zaštićena hologramom.

 Etiketa sadrži registarski broj, naziv sorte i kategoriju semenskog krompira.

Jelena Stojiljković- PSSS Leskovac

Srbija je postala veloki uvoznik krompira jer je prinos mali, virusi su desetkovali proizvodnju. Prosečni prinos je oko 15 tona po hektaru, dok je u razvijenim zemljama maksimalni prinos viši od 50 tona po hektaru.Sada je na pomolu renesansa. Prema najavama naših stručnjaka opet ćemo imati domaći semenski krompir, bez virusa, vrlo kvalitetan, ali za setvu 2022. godine. Do tada iz Holandije, Nemačke…

Pročitaj i ...

virus paradajza crna pegavost stenica nezera virusi u bolesti povrća grinje virusi na paradajzu

Virusi u povrtarskoj proizvodnji nanose veliku štetu

Virusi u Vašem vrtu - preventiva je najbolji lek!

Leave a Reply