Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Kupusni moljac i vaši na usevu kupusa

Kupusni moljac i vaši na usevu kupusa

Kupusni moljac i vaši na usevu kupusa su ih “okupirali”. Povoljni vremenski uslovi su omogućili najezdu ovih štetočina – zaštitite kupus sa preparatima Lambada, Lamdex kao i Ekstrasol F.

PREPORUKA PIS SRBIJA

Na području Južnobačkog okruga usevi prolećnih kupusa nalaze se u fazi  početka formiranja glavice (BBCH 41) do faze glavice dostigla 30% očekivane veličine (BBCH 43). Usevi namenjeni za letnju proizvodnju se nalaze u različitim fazama razvoja listova.

Vizuelnim pregledom useva kupusa uočeno je prisustvo larvi kupusovog moljcaPlutella xylostella ) na do 15% biljaka. 

Intenzivno piljenje larvi kupusovog moljca i visok nivo prisustva vaših u usevima kupusa. Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za ostvarivanje infekcije i dalji razvoj bakterija prouzrokovača crne truleži kupusnjača.

Takođe, vizuelnim pregledom useva uočeno je prisustvo krilatih jedinki i kolonija vaši Aphididae ) na do 55% biljaka.

Kupusni moljac i vaši na usevu kupusa

Sa ciljem suzbijanja navedenih štetočina proizvođačima preporučuje se primena insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin: Lambada, Lamdex u količini 0,3 l/ha ili Kozak u količini 0,2 l/ha ili Grom u količini 0,3-0,4 l/ha ili Herbos king u količini 0,3 l/ha.

PROČITAJTE : ZBIJENOST GLAVICE ODLUČUJE PRODAJU

Nestabilno vrijeme sa mogućim lokalnim padavinama koje se najavljuje za naredni period, može stvoriti povoljne uslove za infekciju od strane bakterijskih uzroka crne truleži kupusnjačaXanthomonas campestris  pv.  campestris ). Sa ciljem zaštite od navedenog patogena proizvođačima se, pred najavljene padavine, preporučuje primena preparata Ekstrasol F ( Bacilus subtilis ) u količini 2 l/ha.

Pročitaj i ...

Luk pegavost lista i plamenjača

Luk pegavost lista i plamenjača su reultat vremenskih (ne)prilika širom Srbije. Padavine koje zatim smenjuje sunčani period sa visokom