Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Kupusnjače u plasteničkoj proizvodnji cele godine

Kupusnjače u plasteničkoj proizvodnji cele godine

Kupusnjače kao predusev u plasteničkoj proizvodnji. Zaštićeni prostor osigurava najintezivniju proizvodnju, kombiniranu proizvodnju, najbolje iskorištenje, kontrolu od bolesti i štetnika u primenu biološke kontrole, i osigurava i zdraviju hranu. U skupinu povrtlarskih kupusnjača ubrajaju se glavičast kupus, lisnati kelj, kelj glavičar, kelj pupčar, karfiol, brokula, kineski i pekinški kupus i keleraba. Sve povrtarske kupusnjače pripadaju familiji Brassicaceae.

Ekonomski gledano, kupusnjače predstavljaju vrlo značajnu skupinu povrtarskih vrsta koje se, uglavnom, uzgajaju na otvorenom polju, a u skorije vreme, sve više, i u različitim oblicima zaštićenog prostora ili pod agrotekstilom. U pogledu zahteva tržišta poslednjih godina evidentne su određene promene u tradiciji i navikama, a u manjoj meri za kvalitetom i ukusom. U poslednjem deceniji vodeće selekcijske kuće kod nas kao i u svetu oplemenjivanjem i selekcijom stvorili su sorte hibride kupusnjača s vrlo kratkom vegetacijom (45-60 dana). Izgubio se pojam sezonske salate tako da se i kupusnjače kao i ostale povrtlarske biljke koriste tokom cele godine. Sve je to dovelo da se koriste kao predusev našim glavnim povrtarskim vrstama (paradajz, paprika, krastavac).

Kupusnjače u plasteničkoj proizvodnji cele godine

Vrlo rani hibridi kupusa (JETMORE RZ F1, Adema RZ F1) odnosno super ranih, dužine vegetacije 53 dana od rasađivanja omogućuje vrlo ranu proletnu proizvodnju u plastenicima i niskim tunelima. Ovi hibridi se gusto rasađuju tako da se osigura sklop 45.000-75.000 biljaka sa masom glavice od 0,8-1,5 kg što je izuzetno povoljno za plasman u megamarketima.

keleraba zdravo

Pored kupusa veoma interesantna je i keleraba npr. Hibrid Cindy vrlo popularan za ranu plasteničku proizvodnju. Nakon skidanja ovih hibrida ostaje dovoljno vremena kako bi se sredio prostor u plastenicima za rasađivanje glavnog useva. Ne mali broj poljoprivrednih proizvođača se odlučuje za ove preduseve kao i jedan broj povrtara gaji ove kupusnjače tokom jedne sezone 4-5 puta u monokulturi jer na taj način osiguravaju kontinuiranu opskrbu tržišta ovim veoma bitnim i nutritivno značajnim povrtarskim vrstama.

Dipl.ing. Borko Ivanović

Pročitaj i ...

navodnjavanje kako nabavka nove opreme koren voćke konkurs kredit

Navodnjavanje – kako najbolje zalivati, koliko, kada …

Kako efikasno uraditi navodnjavanje? Vreme zalivanja, kvalitet i količina vode za navodnjavanje su ključni. Vreme …

Leave a Reply