Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Lisnata cvekla – jestivi list i koren tokom cele godine

Lisnata cvekla – jestivi list i koren tokom cele godine

Lisnato povrće je puno minerala i vitamina a jedno od njih je i lisnata cvekla. Kod naših povrtara retko je zastupljena, nasuprot njenoj prednosti u odnosu na veliki broj povrtarskih kultura a to je mogućnost berbe tokom cele godine. Jestivi delovi lisnate cvekle su koren i list, a ukusom slična je spanaću.

Može se gajiti na otvorenom polju ili u zaštićenom prostoru. Minimalnasvekla agrotehnika temperatura potrebna za klijanje 8 stepeni. U zaštićenom prostoru seje se u martu ili aprilu, nakon nicanja razređujemo ponik i ostavljamo samo najsnažnije biljke, možemo zasaditi i ceo bokor ukoliko želimo da beremo mlađe biljke.

Lisnata cvekla – jestivi list i koren tokom cele godine

Pre rasađivanja na otvorenom obavimo kaljenje, 7-10 dana snizimo temperaturu kako bi mlade biljke postale otpornije na stresne uslove spoljne sredine. Za zimsku berbu seme sejemo u julu i avgustu (potreban period od 8-12 nedelja od setve do berbe). U zimskom periodu da bismo imali ponike u zaštićenom prostoru seme sejemo na većem rastojanju početkom jeseni.

Ukoliko obavljamo setvu na otvorenom, sejemo po nekoliko semenki u istu rupu na 2,5 cm. Potrebno rastojanje u redovina je 25×28 cm, a u kućice 23 cm. Uspešno se gaji na zemljištima neutralne reakcije, dobro reaguje na đubrenje stajnjakom, izraženije potrebe ima za azotom u odnosu na ostale elemente.

U sušnim uslovima potrebna su 2-3 zalivanja, gde je potrebno obaviti razređivanje. Od bolesti najveće probleme pravi pegavosti lišća a od štetočina repina muva.

Prvo se beru spoljni listovi kada dostignu dužinu 5 cm, naredni put ih ostavimo da malo više izrastu. Podmlađivanje starijih biljaka vršimo odsecanjem starijih listova malo iznad zemlje.

PSSS -Jagodina
Dragan Mijušković

Od sejanja do berbe potrebno je 8 do 12 nedelja. Doprinesite Vašem zdravlju koristite razne vrste cvekle u svojoj ishrani. 

Sada je trenutak da podstaknete imunitet i spremite salate od cvekle, celera i luka . Bogatstvo minerala i vitamina će doprineti lakšoj borbi za Vaše zdravlje.

Pročitaj i ...

zeolit povećava

Zeolit povećava prinos i poboljšava otpornost

Zeolit "čuva" vodu i snabdeva biljku sa vodom kada je ona potrebna. Zeolit tokom zime održava povrće svežim.

Leave a Reply