Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » LUBENICE vaši napadaju biljke, sišu sokove

LUBENICE vaši napadaju biljke, sišu sokove

LUBENICE vaši – Tokom razvoja biljaka veliki broj štetočina ih napada. Pojavile su se kolonije vaši na lubenici. One predstavljaju opasnost jer sišu sokove i tako smanjuju vegetativnu masu lista i samim time ishranu biljke.

Kada vaši napadnu, one luče mednu rosu koja je pogodno mesto za gljivelubenice na redu lubenice rasad čađavice.

Lubenice vaši napadaju biljke, sišu sokove i stvaraju uslove za razvoj drugih bolesti.

PREPORUKA PIS SRBIJA

Usevi lubenica se u zavisnosti od vremena rasađivanja i skidanja zaštitne folije nalaze u različitim fazama razvoja listova, preko formiranja sporednih stabala, pa do različitih faza cvetanja i pojave prvih plodića.

Pregledom useva lubenica uočava se prisustvo lisnih vaših . Pored direktnih šteta koje prouzrokuju ishranom, vaši su i prenosioci velikog broja biljnih virusa.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva i ukoliko se uoči prisustvo vaših primena nekog od registrovanih insekticida:

  • Polux (deltametrin) 0,03-0,05%
  • Kozak (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha
  • Closer 120 SC (sulfoksaflor) 200-400 ml/ha.

Usled ​​povoljnih uslova u proteklom periodu, praćenih smenom sušnog vremena sa padavinama i temperaturama oko 20°C, na pojedinim parcelama se uočavaju simptomi antraknoze . S obzirom da se i za naredni period najavljuje nestabilno vreme sa padavinama, sa ciljem zaštite lubenice, preporučuje se primena nekog od fungicida:

  • Quadris top (azoksistrobin+difenokonazol) 0,75-1 l/ha ili Teatar plus 1 l/ha ili
  • Sercadis plus (fluksapiroksad+difenokonazol) 0,6 l/ha.

Navedeni preprati pružiće zaštitu i od prouzrokovača crne pegavosti  i pepelnice , za čiji razvoj takođe vladaju povoljni uslovi u proizvodnji.

Pročitaj i ...

kompost vrste kompostiranje

Kompost – prirodno đubrivo i zaštita biljaka

Kompost kao prirodno đubrivo nastaje mikrobiološkim razlaganjem različitih vrsta organskih materija i daje odlične rezultate u đubrenju kultura.

Leave a Reply