Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza

Manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza

Mogući su veliki problemi na plodovima povrća kada postoji manjak kalcijuma, naročito na paradajzu i paprici u vidu sušenja vrha ploda i ugnutih pega. Na tako oštećenom plodu obično se razvijaju saprofiti, pre svega Alternaria spp.

Manjak kalcijuma

Ovakav tip oštećenja je posledica nedostatka kalcijuma ili nemogućnost usvajanja ovog elementa od strane biljaka usled visokih temperatura i nedostatka vlage u dužem vremenskom periodu.

Kako pobediti manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza?

Delimično se nedostatak kalcijuma može nadoknaditi folijarnom prihranom koja u svom sastavu ima kalcijum. Vreme primene ovakve vrste prihrane je početak cvetanja i tokom cvetanja, ali je najbolje ova sredstva koristiti nakon analize zemljišta, jer često u zemljištu ima ovog elementa, ali usled nedostatka vlage biljka nije u stanju da ga usvoji. Redovno zalivanje može doprineti boljem usvajanju kalcijuma. Slični simptomi se javljaju na plodovima paprika koji su bili izloženi suncu.

Ako su  plodovi paradajza pri peteljci nedovoljno zreli radi se o nedostatku kalijuma. Može se desiti da usled navodnjavanja rast pokožice ploda nije ravnomeran i zato dolazi do pucanja plodova oko peteljke i razvoja sive truleži.

Za suzbijanje sive truleži primenjuju se botriticidi:

Teldor 500 SC, Switch, Signum i dr. uz praćenje karence!

Zvezdana Jovanović, dipl. ing. zaštite bilja

PSSS Požarevac

Pročitaj i ...

plastenici u smeru provetravanje tople leje

Provetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Visoka vlažnost u plasteniku stvara uslove za bolesti, zato provetravanje treba da bude često a evo i kako.

Leave a Reply