Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Matovilac tokom cele godine u vašim vrtovima

Matovilac tokom cele godine u vašim vrtovima

matovilac
Matovilac

Matovilac može da se gaji tokom cele godine. Salata se može saditi od septembra, svakih 7-10 dana. Da li ste nekada sejali matovilac, salatu koja ima višestruko veću količinu C vitamina nego obična salata puterica? Veliki broj vrsta salata se uzgaja širom sveta, dok u našim krajevima se može uspešno gajiti matovilac tokom zime.

Gotovo u celoj Evropi, sve do 60° severne geografske širine, u vinogradima i voćnjacima, na njivama i uz živice, nekad je, dok nismo tako intenzivno u poljoprivredi koristili herbicide i posvuda samoniklo rastao divlji matovilac, lat. Valerianella locusta, jednogodišnja zeljasta biljka koja na kratkoj stabljici od duguljasta zelena lišća tvori malu rozetu.

Brali smo ga od jeseni do proleća i jeli kao omiljenu vrlo zdravu salatu ugodna okusa što po količini vitamina C višestruko nadmašuje zelenu salatu. Danas ga češće uzgajamo u povrtnjacima, i to kultivirane sorte, npr. holandski, ljubljanski, žličar, gala, cirilla, juwabel i druge, s mesnatijim i većim lišćem, što ne znači da je i bogatije vitaminima i mineralima.

Matovilac tokom cele godine za vaše vrtove

Posejati ga možete gde god u povrtnjaku pronađete malo mesta, u septembru ili u rano proleće, a pre setve tlo, lagano, peskovito – ilovasto i krečno, valja plitko preašoviti – dovoljno je 20 cm, jer koren matovilca ne prodire duboko – unevši najmanje 1 kg/m2 zreloga stajnjaka ili komposta. Pre setve tlo dobro usitnite i lagano ugazite jer seme bolje niče na zbijenu nego na rastresitom tlu.

Za svaki metar  kvadratni pripremite 1 – 2 g semena, plodova matovilca, pa ih posejte iz zamaha. Sejete li u redove, razmak neka bude 10-20 cm, a brazdu za seme utisnite daščicom. Njome i zagrnite te malo pritisnite kako bi tlo dobro prileglo uza seme. Jedan gram sadržava oko 1.000 semenki koje zadrže dobru klijavost 4-5 godina. Posejete li i starije seme, dvogodišnje ili čak trogodišnje, nećete pogrešiti, jer ono čak i bolje niče od svežeg.

U malim vrtovima, želite li što bolje iskoristili površinu povrtnjaka, matovilac posejte uz praziluk te ispod visoke brokule ili kelja pupčara. Matovilac nikne 8-14 dana nakon setve, a za berbu dospeva za 60-80 dana. Veoma je otporan na niske temperature pa se zimi, osobito ako su blage kao prošlih godina, lišće vrlo retko smrzne.

Kad se počnu oblikovati bočne rozete, berite ih, od početka decembra, pa sve do početka aprila, kad matovilac stvara cvetnu stabljiku sa šiljastim sedećim listovima i sitnim, belim ili plavkastim cvetićima. Pri berbi ne čupajte cele rozete nego ih režite nožićem, jer će se iz prikraćenih stabljika razviti novi izdanci. Na jednom redu možete ubrati najmanje 0,5-0,6 kg vrlo zdrava lišća matovilca koje uz vitamin C, karotin i druge vitamine, sadržava i mnogo gvožđa te drugih minerala. Upotrebite ga za pripremu različitih mešanih salata…

Jasna Šalić, dipl. ing. agr.

Pročitaj i ...

Luk pegavost lista i plamenjača

Luk pegavost lista i plamenjača su reultat vremenskih (ne)prilika širom Srbije. Padavine koje zatim smenjuje sunčani period sa visokom

Leave a Reply