Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Mikroorošavanje najekonomičniji način navodnjavanja

Mikroorošavanje najekonomičniji način navodnjavanja

Kako navodnjavati povrće a da ne “udavite” koren viškom vode – rešenje je mikroorošavanje. Super efikasan, ekonomičan i daje najbolje rezultate.

Vlaga je neophodna za razvoj biljaka. Za uspešnu proizvodnju neophodno je posedovati sistem za navodnjavanje. Mikroorošavanje predstavlja za najveći broj useva najbolji način navodnjavanja. Njime se u potpunosti može izbeći stres usled deficita zemljišne vlažnosti, ali se takođe može izbeći i smanjenje kapaciteta zemljišta za vazduh usled prevlaživanja.

Često su sistemi za navodnjavanje tako osmišljeni da organizaciono-ekonomski racionalne norme zalivanja iznose 20 – 30 l/m², a kod kupusnjača najčešće dostižu 40-50 l/m². Osim sabijanja zemljišta i česte pojave erozije, dolazi do intenzivnog ispiranja nitrata iz rizosfernog sloja, a kao posledica prevlaženja koren je duže u anabiozi usled nedostatka kiseonika. Dakle sve dok se suvišna voda ne drenira gravitacionim putem kroz krupnije pore, usled nedostatka zemljišnog vazduha korenov sistem ima smanjenu aktivnost. Vremenom se usled sabijanja smanjuje učešće krupnijih pora u zemljištu, te su periodi prevlaženosti sve dužeg trajanja, posebno u slučajevima pojave obilnih padavina neposredno nakon zalivanja. Kvarenje strukture i pojava pokorice takođe remete izmenu gasova u zemljištu i dovode do pojačane evaporacije.

Mikroorošavanje najekonomičniji način navodnjavanja

U čemu su prednosti navodnjavanja sistemom za mikoorošavanje:

Najpre, uniformnost distribucije od preko 90%. Ukoliko se uz to praktikuje navodnjavanje manjim normama zalivanja u kraćim vremenskim intervalima voda će u zemljištu uglavnom ispunjavati kapilarne pore, dok će se u krupnijim nekapilarnim porama nalaziti vazduh čime aktivnost korenovog sistema sa jedne i zemljanih organizama sa druge strane nije ni u jednom momentu ugrožena niti prekinuta.

Sistemom mikronavodnjavanja čitava površina useva zaliva se u isto vreme, tako da je moguće održavanje vodnog režima u idealnom opsegu. Mikrorasprskivači koji se koriste u kupusnjačama, krompiru, mrkvi i drugom korenastom povrću, obezbeđuju visoku uniformnost distribucije koja se kreće iznad 85%, a kod dobro dimenzionisanih sistema obično je iznad 90%.

Osim funkcije pravovremenog navodnjavanja čitave površine gajenog useva, s obzirom na kapacitet 3-5 lit /m²/ha, moguće je i korišćenje sistema za potrebe zaštite od mraza, posebno zbog manje veličine kapi i mogućnosti navodnjavanja relativno velikih površina u kontinuitetu od nekoliko časova, pri čemu smo u stanju da samo nekoliko sati kasnije nastavimo izvođenje uobičajenih agrotehničkih operacija. Prema našim iskustvima, kratkotrajni rani jesenji mrazevi od -6°C ne mogu izazvati ozbiljnije štete, čak ni u kasnoj jesenjoj proizvodnji karfiola i brokole.

Dragan Mijušković, dipl. ing.

Pročitaj i ...

plastenici folije

Plastenici folije i sistemi “kap po kap” – Konkurs AP Vojvodina

Prilika da ostvarite bespovratna sredstva od investicije, do 21. februara 2020. je Konkurs AP Vojvodine.

Leave a Reply