Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » MILION od gajenja belog luka u Srbiji

MILION od gajenja belog luka u Srbiji

Milion od gajenja belog luka.

Verovali ili ne, ukoliko na jednom hektaru zemlje posejete beli luk, od takvog zasada možete da zaradite čak milion dinara ! Međutim, ova zarada kao da nije primamila previše domaćih povrtara, pa ozbiljnije proizvodnje ovog povrća u Srbiji još nema. Zbog toga se čak 70 odsto ovog lekovitog povrća, koje se dosta koristi u našim domovima, zapravo uvozi iz Kine.
Mali broj povrtara koji su se na ličnom primeru uverili koliko je proizvodnja belog luka isplativa, bez lažne skromnosti govore o tome kako je živeti od ovog posla. Među njima je i Veljko Gligorin iz sela Sakule. Veljko gaji beli luk „bosut“ ili „zimac“ na površini od hektar i po. Sa te površine, bez navodnjavanja, on ubere oko 15 tona ovog povrća. To znači da na jednom hektaru proizvede čak deset tona belog luka, a kada bi imao sistem za zalivanje prinos bi bio oko 13 tona.
Cena belog luka je između 250  i 300 dinara što, kada se pomnoži sa prinosom koji Veljko ostvaruje, daje cifru od najmanje 3.300.000 dinara. Veljko naglašava „najmanje“, jer je cena belog luka 2012. godine dostizala čak 4 evra po kilogramu. Naravno, u ovu cenu moraju da se uračunaju i troškovi sadnje i repromaterijala. Prve godine cena ulaganja po jednom hektaru je oko 3.000 evra, a svake naredne godine ulaganja su manja, jer se iz svakog roda odvaja 10 odsto za dalju reprodukciju.

Milion od gajenja belog luka

milion od Na jednom hektaru neophodno je rasuti pet vagona stajskog đubriva. Iako je sadni materijal nešto skuplji, računice u uzgajanju „bosuta“ ima. Posle toga se prođe špartačom i u proleće se prihrani sa 100 do 150 kg AN-a ili MAP-a. Posle dva špartanja, ide prskanje od lukove muve, a ako bude kiše potrebno je jedno ili dva prskanja protiv plamenjače. Nakon toga, beli luk se vadi, prodaje i živi se – objašnjava Veljko.

Milion od gajenja belog luka 

Ovaj proizvođač je nedavno rešio da više ne daje veliki deo novca na iznajmljivanje mašina za uslužno sejanje i vađenje, pa je došao na ideju da sam konstruiše mašinu koju je isprobao na svojim poljima. Cena ove mašine koja može da obavi gotovo sve potrebne poslove u polju, kada je reč o proizvodnji belog luka, iznosi 1.000 evra, a godišnje ovaj vredni povrtar proda do 30 mašina, pa je za njega beli luk ubedljivo najisplativiji posao.
Veljko naglašava da beli luk ne zahteva puno posla, pa godišnje na njivu izađe svega deset puta. Kaže da bavljenje poljoprivredom nije lako, ali kada dođe do naplate, onda mu se osmeh vrati na lice, jer od uzgoja belog luka čitava Veljkova porodica lepo živi.

Procredit banka koja pomaže poljoprivredicima – krediti za setvu i nabavku repromaterijala Vam olakšavaju zasnivanje proizvodnje i obezbeđuju otplatu na kraju sezone kada prodate proizvode ( do maksimalnih 12 meseci ).

Pročitaj i ...

trgovina na klik cink organsko rokovi sadnje biopesticidi folijarna prihrana organska djubriva povrtarstvo biofungicidi konkurs za sufinansiranje organska djubriva

Cink i ostali važni elementi za razvoj biljaka

Cink je elemenat koji ima veoma značajnu ulogu za odvijanje fizioloških procesa u biljci.

Leave a Reply