Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Mladi krompir, zaštita bez hemijskih sredstava?

Mladi krompir, zaštita bez hemijskih sredstava?

Zaštita protiv bolesti i štetočina je u redovnoj proizvodnji neophodna, jer mladi krompir prati čitav niz bolesti i štetočina. Medjutim, u proizvodnji mladog krompira uz primenu preventivnih mera treba težiti potpunom isključivanju hemijskih preparata za zaštitu. Osnove preventivne mere zaštite čini korišćenje zdravog i kvalitetnog sadnog materijala, otpornost sorte, pravilan plodored i nastiranje zemljišta.

Od bolesti u usevu krompira se javljaju plamenjača i smeđa pegavost, a u našim uslovima treba sprovesti dva, eventualno tri tretiranja i to sa nekim bakrocidom (0,5-0,75%). Ako se zbog klimatskih uslova javi krompirova zlatica, krompir se tretira regentom 0,04 g 100 m2, mospilanom 1,25-2,5 g u 10 1 vode za površinu od 100 m2 (karenca 7 dana) koji se može primeniti najviše tri puta u toku vegetacije.

Pročitajte i: Krompir u plasteniku donosi dobru zaradu

Mladi krompir, zaštita bez hemijskih sredstava?

Krtole kulture mladi krompir se vade u fazi tehnološke zrelosti (60-70 dana posle sadnje), kada se pokožica lako skida pod pritiskom prstiju. U našim uslovima mladi krompir se vadi u prvoj polovini aprila i maja pri proizvodnji na otvorenom polju uz nastiranje zemljišta i sa neposrednim prekrivanjem biljaka agrotekstilom.

Savetodavac za zaštitu bilja Dinić Jelena

Pročitaj i ...

bela vaš vodotopiva vaši plamenjača krompira krompir štetnici krompir nega

Vodotopiva đubriva su nezamenjiva

Za brzi rast i dopunu mineralnih đubriva koriste se vodotopiva đubriva (fertigacija).