Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Oprašivanje biljaka u plastenicima – bumbari i hormoni

Oprašivanje biljaka u plastenicima – bumbari i hormoni

U plasteniku oprašivanje biljaka donosi zaradu jer neuspeh u ovoj fazi razvoja odnosi Vaš trud. Povrtari koji se bave proizvodnjom povrća u zatvorenom prostoru mogu imati poteškoća zbog slabe oplodnje. To se dešava zbog visoke vlažnosti gde je otežano oslobađanje polena iz prašnika pa je oplodnja slaba, samim tim broj zametnutih plodova je mali !

Da bi poboljšali oplodnju u plastenicima i staklenicima mogu se koristiti stimulatori oplodnje  hemijskog porekla. To su male koncentracije hemijske materije 2,4-D-dihlorfenoksi sirćetne kiseline. Upotrebljava se u vrlo malim koncentracijama, da ne bi doveli do neželjenih herbicidnih efekata na biljkama.

Oprašivanje biljaka u plastenicima

Kod paradajza usled povećane koncentracije ili pri tretiranju jednog cveta više puta dolazi do deformacije listova, a kasnije i plodova paradajza. Listovi su izduženi sa deformisanim glavnim nervom i nazubljenom ivicom   Plodovi koji se formiraju na takvim biljkama su deformisani, nepravilnog oblika sa unutrašnjom šupljinom zelenih zidova komora. Zato je preporuka savetodavca da se prilikom upotrebe ovih preparata obavezno proizvođači dobro upute, kako ne bi imali negativnih posledica.

Pročitajte i: Paradajz u plasteniku cele godine

 Deformacija plodova pogotovo ranih hibrida u plastenicima i staklenicima pored upotrebe hormona za oplodnju pomenutog 2,4-D u koncetracijama većim od 0.00028% može da dovede do deformacije plodova i lišća, a cilj je što ranije izaći na tržište. Ovako oplođeni plodovi nešto ranije sazrevaju bez semena ili se umesto semena javaljaju rudimentirani delovi nalik semenu. Deformacije plodova pogotovo na prvim cvetnim granama mogu se javiti i prinudnom oplodnjom na temperaturi i na 15 stepeni, bez upotrebe hormona.

 Bumbari neće da lete kad im je hladno, osim da im obučemo bunde.

Mali proizvođači – polu profesionalci ili vlasnici manjih porodičnih plastenika pribegavaju upotrebi tresača, kojim se sami snalaze. Naime: na pijacama kupuju električne aparate za brijanje sa akumulatorom, skidaju mrežicu i ugrađuju elastičnu žicu dužine 15 – 20 cm na koju navlače plastiku. Naslanjanjem žice koja vibrira na cvetnu granu ili deo cvetne grane dolazi do oslobađanja polena. Pošto su povrtari nestrpljivi vrše oplodnju i pri nižim temperaturama, mada postoje i hibridi koji se oplođavaju i na nižim temperaturama, tako da sve semenke u komorama ploda nisu oplođene.

 Pošto biljka dobija signal da je cvet oplođen prestaje polinacija u cvetu i zbog neravnomernog rasta ploda (deo ploda koji je oplođen) sporije raste i javljaju se deformacije. Što se tiče visokih temperatura i jake insolacije savetuje se povrtarima da koriste duplu ili unutrašnju foliju kako bi sprečili jače ozračivanje. Ozračivanje se može smanjiti i korišćenjem zaštitnih mreža koje se prebacuju preko plastenika a sve u cilju dobijanja plodova lepog izgleda i vrhunskog kvaliteta vezanih za sortu ili hibrid.

PSSS Prokuplje

ing-polj. Vladan Marković, specijalista organske proizvodnje

Pročitaj i ...

setva sadnja pravilan rasad nega topla leja dezinfekcija supstrata biofumigatori supstrati za zalivanje rasada bolesti korena

Setva i sadnja povrća – predsetveno đubrenje

Predsetveno đubrenje često nije dovoljno, ako ste propustili da to uradite u jesen. Analiza zemljišta PRVO!

Leave a Reply