Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Oprašivanje biljaka u plasteniku – bumbari

Oprašivanje biljaka u plasteniku – bumbari

Oprašivanje biljaka – Primena bumbara (Bombus terrestris) u oprašivanju i oplodnji povrća. U poslednjih nekoliko godina sve je više povrtara sa područja Topličkog okruga koji u povrtarskoj proizvodnji paradajza u plastenicima koriste bumbare za oprašivanje cvetova, umesto dobro poznatih hormona (ORTHOMONE) koji su primenjivani ručno ili pak ručnog protresivanja cvetova. Primenjujući hormone u oprašivanju cvetova vrlo često može doći do pojave fitotoksičnosti ukoliko se nanese veća doza hormonalnog preparata od preporučene. Ukoliko je hladnije vreme, niža temperatura, prilikom oprašivanja hormonima, može doći do deformacije plodova paradajza.

Bumbari po mirisu prepoznaju zrele cvetove na koje odmah sleću te se svojim nogicama hvataju na cvet, protresaju ga čime ujedno vrše oplodnju – oprašivanje cvetova, a polen koji padne zadnjim nogicama skupljaju i odnose u košnicu. Bumbari svojim kretanjem na cvetovima paradajza ostavljaju mali trag, koji je vidljiv posle nekoliko sati i to u vidu malih braon  tačkica.

 Oprašivanje biljaka u plasteniku – bumbari

Druge biljke ne reaguju na ovaj način, tako da kod njih oprašivanje nije moguće kontrolisati. Bumbari i na relativno niskim temperaturama (od 6 ºC) i u uslovima vetrovitog i oblačnog vremena nastavljaju sa svojim aktivnostima, što nije slučaj sa pčelama.

Pčele nerado posećuju zatvorene prostore (plastenike i staklenike). Bumbari su aktivni i na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima, kao i u niskim tunelima. Kada se bumbari kreću po cvetu nanose polen na tučak, čime se dobija savršena oplodnja, što znači da latice cveta ostaju oko tučka, a plod izrasta oko njih. Prilikom tretiranja hormonima latice ostaju prignječene izmedju ploda i čašičnih listića, stvarajući izvanrednu podlogu za razvoj sive truleži (botritisa).

Košnice sa bumbarima postavljaju se duž glavnih staza u objektima, a tokom letnjeg perioda neophodno im je obezbediti i maksimalnu zasen?enost. Vrlo je bitno da košnice budu u vodoravnom položaju i da budu čvrsto postavljene. Otvori na košnicama treba da budu u raznim smerovima. Pre otvaranja otvora na košnicama bumbari treba da se umire. Nakon što su bumbari izleteli poželjno je vrata i otvore za ventilaciju u plastenicima i staklenicima nekoliko sati držati zatvorene. Primena bumbara kreće sa pojavom prvih cvetova.

Prednosti upotrebe bumbara u proizvodnji paradajza jesu: 

 • potpuno oplodjeni grozdovi paradajza,
 • ujednaćena veličina plodova u grozdovima,
 • zdravi, sočni i puni plodovi,
 • pravilan oblik plodova karakterističan na sortu, što znači povećanje prinosa,
 • poboljšanje kvaliteta,
 • veća masa,
 • viša cena i
 • lakša klasifikacija plodova.

U proizvodnji paprike uočavaju se velike razlike u kvalitetu oplodnje u zavisnosti od godišnjeg doba u kojem se proizvode. U nedostatku svetlosti stvara se manje polena, što samooplodnju čini nepouzdanom, plodovi zaostaju po veličini i težini, a oblikom odudaraju od plodova karakterističnih za sortu. Glavni razlog ove pojave je izostanak oplodnje dovoljnog broja semenki u plodu, jer najveći prečnik paprike, kod peteljke, je u direktnoj srazmeri sa količinom semenki u njoj. Plod paprike oprašen bumbarima i onaj bez njih jasno se mogu razlikovati.

Prednosti upotrebe bumbara u oprašivanju paprike jesu:

 • veći prečnik ploda kod  peteljke,
 • mesnatiji plodovi,
 • deblji zidovi,
 • bolja oplodnja kod sorti osetljivih na nedostatak svetlosti,
 • pravilan oblik karakterističan za sortu,
 • veći broj plodova prve klase.

Primena pesticida u proizvodnji gde se za oprašivanje i oplodnju koriste bumbari mora biti strogo kontrolisana, jer se ne može koristiti bilo koji pesticid u zaštiti gajene kulture, zato što može doći do uništavanja i samih bumbara.

PSSS – Prokuplje  ing. ratar povrtar Vladan Marković specijalista

Pročitaj i ...

bela vaš vodotopiva vaši plamenjača krompira krompir štetnici krompir nega

Vodotopiva đubriva su nezamenjiva

Za brzi rast i dopunu mineralnih đubriva koriste se vodotopiva đubriva (fertigacija).

Leave a Reply