Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Paprika sadnja na polju – đubrivo pre svega

Paprika sadnja na polju – đubrivo pre svega

Paprika sadnja na polju je u punom jeku. Prethodno je potrebno pripremiti njivu i sada uneti đubrivo “tri šesnaestice”. Uz dobre uslove berba će biti bogata, ali uz dosta toplote tokom rasta i razvoja biljaka i puno vode u letnjem periodu. Sve detalje Vam donosi savetnik PSSS Srbije. Priprema za rasađivanje paprike na otvorenom – autor Miljković Mira

Ovih dana povrtare koriste dane bez kiše kako bi pripremili parcele na kojima se planira sadnja paprike. U jesen je trebalo zaorati kalijumovo đubrivo (6:18:36 ili 7:14:26) i zgoreo stajnjak, a sada se pred freziranje preporučuje zaoravanje 16:16:16 u količini 600-700 kg/ha. Postavljanje sistema kap po kap i razvlačenje folije vrši se na sedmicu dana pre rasađivanja kako bi se zemljište sleglo.

Paprika sadnja na polju

Ako se javi sušan period pred rasađivanje zemljište treba zaliti, pa kada se malo prosuši vršiti rasađivanje. Veoma je važno kaljenje rasada na 7-10 dana pre sadnje, kako bi se biljke prilagodile spoljašnim uslovima. Odabir kvalitetnog rasada, jer je to najčešće čupani rasad, odnosno rasad golih žila. Rasađivanje paprike na otvorenom počinje kada je zemljište dovoljno toplo i ne postoji opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, što je kod nas u pomoravlju u poslednjoj dekadi maja. Prilikom sadnje važno je istisnuti vazduh, odnosno ostvariti što bolji kontakt zemljišta i korena i vrši se zalivanje biljaka. Paprika se u polju rasađuje u redove sa razmakom 60-70 cm i razmak u redu 25-30 cm. Odličan predusev za papriku su mahunarke, grašak, pasulj, a izbegavati parcele na kojima se uzgajao paradajz i krompir.

Pročitajte i: Paprika ljuta za gurmane

Paprika je toploljubiva kultura i veliki potrošač vode, zbog slabe usisne moći korena, zato se preporučuje zalivanje 30-40l vode / metru 2 u jednom turnusu. Vreme navodnjavanja je u prepodnevnim časovima kada su stome otvorene. Nakon rasađivanja i primanja biljaka vrši se prvo prihranjivanje sa fosfornim đubrivom u razmeri 1:3:1.

Pročitaj i ...

virus paradajza crna pegavost stenica nezera virusi u bolesti povrća grinje virusi na paradajzu

Virusi u povrtarskoj proizvodnji nanose veliku štetu

Virusi u Vašem vrtu - preventiva je najbolji lek!