Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Papriku napadaju lisne vaši

Papriku napadaju lisne vaši

Papriku napadaju lisne vaši i dovode mogućnost da virusi napadnu biljke. To je mnoge povrtare nateralo da napuste gajenje paprike, ali većina povrtara nije to uradilo. Za borbu sa vašima treba primeniti insekticide iz grupe piretroida koji će ispoljiti brzo delovanje (tau-fluvalinat, deltametrin). 

PREPORUKA PIS VOJVODINA

Upozoravamo proizvođače paprike – u usevima prisutne vaše !

Usevi paprike iz direktne setve se nalaze u fazi nicanja i pojave kotiledona. Otpočelo je i rasađivanje paprike na stalnom mestu.

Na usevima paprike iz obe proizvodnje vizuelnim pregledom registrovano je prisustvo lisnih vaših  na naličju listova. Ovo upućuje na veliki oprez – u proizvodnji paprike vaši mogu pričiniti značajne štete imajući u vidu njihovu sposobnost da se prenose veoma destruktivni biljni virus . Poslednjih godina, mnogi proizvođači su odustali od proizvodnje ove povrtarske kulture upravo zbog ove problematike.

Ako dođe do zaraze biljaka paprike u početnim fazama razvoja, može doći do izuzetno velikih šteta i gubitaka u proizvodnji. 

Ključno je odmah reagovati, suzbiti vaši i sprečiti rane zaraze!

Papriku napadaju lisne vaši i dovode mogućnost da virusi napadnu biljke

Proizvođačima paprike iz direktne setve za suzbijanje Vaši preporučuje primena nekog od insekticida iz grupe piretroida koji će ispoljiti brzo delovanje (tau-fluvalinat, deltametrin). 

Proizvođačima paprike iz rasada se pored navedenih, mogu primeniti i neki od insekticida na bazi flonikamida ili acetamiprida, s obzirom na odmaklu fazu razvoja i na mogućnost usvajanja preparata.

Pročitaj i ...

kompost vrste kompostiranje

Kompost – prirodno đubrivo i zaštita biljaka

Kompost kao prirodno đubrivo nastaje mikrobiološkim razlaganjem različitih vrsta organskih materija i daje odlične rezultate u đubrenju kultura.