Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Pasulj naš nasušni – domaći je najbolji

Pasulj naš nasušni – domaći je najbolji

Pasulj naš nasušni, ni virus korona mu ne može ništa. Povrtari sada veoma lako prodaju pasulj jer može dugo da stoji, biološki vredna je namirnica – prava za ovo vreme krize. Sigurno će mnogi sejati pasulj na većim površinama ovoga proleća – kako to činiti?

Savetuje Vas Ljiljana Vuksanović PSSS Srbije.

Najvažnije mere nege pasulja su: međuredno kultiviranje i okopavanje, zaštita od korova i navodnjavanje. Međuredno kultiviranje, kao redovna mera nege, se izvodi mehanizovano kultivatorima za međuredno okopavanje.

Uporedo se vrši ručno okopavanje biljaka u redu. Najčešće se primenjuju dva međuredna kultiviranja,

Prvo se izvodi 7-10 dana posle nicanja na dubini 4-5 cm.

Drugo kultiviranje i okopavanje se izvodi 12-15 dana posle prvog, odnosno kad biljke dostignu visinu 10-15 cm. Izvodi se na dubini od 7-8 cm.

Treće kultiviranje, ukoliko je potrebno, izvodi se pre nego što biljke pokriju međuredni prostor. Dubina ovog okopavanja je išla kao kod drugog. Međurednim kultiviranjem, odnosno okopavanjem, vrši se rastresanje površinskog sloja zemljišta čime se čuva vlaga u zemljištu, poboljšava strujanje kiseonika u zemljištu i uništavaju korovi.

Kako je najefikasnija zaštita od korova primena herbicida, u uslovima uspešnog delovanja herbicida, broj međurednih kultiviranja može da se smanji, a na zemljištima dobrih fizičkih osobina može i da se izostavi.

Pasulj naš nasušni – domaći je najbolji

Kod pasulja pritkaša posebna mera nege je postavljanje oslonca (pritke). Pritke su visine 150-200 cm a postavljaju se kada biljke formiraju 4 – 5 tropernih listova. Ako je pasulj sejan u redove po jedna pritka se stavlja na rastojanju 40-50 sm u redu. Zatim se iz dva susedna reda pritke na vrhu spoje i vežu u vidu krova.

Pročitajte i: Prinos zavisi od dobrog sklopa biljaka

Kada je pasulj sejan u kućice onda se stavlja po jedna pritka u svaku kućicu, zatim se 3-4 susedne na vrhu spoje i vežu u piramidu. Navodnjavanje pasulja u velikoj meri utiče na kvalitet prinosa. Navodnjavanje treba vršiti u periodu od cvetanja do nalivanja semena, kada su najveće potrebe za vodom.

Pasulj – Broj navodnjavanja zavisi od zemljišta, količine padavine i sorte, ali treba voditi računa o broju navodnjavanja jer preterana vlažnost nepovoljno utiče na pasulj.

Pročitaj i ...

praziluk setva luk

Praziluk setva i rasad u dva perioda

Tokom cele godine je vreme za praziluk, bilo da se seje, rasađuje ili bere.

Leave a Reply