Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Poljska klijavost određuje uspešnu setvu

Poljska klijavost određuje uspešnu setvu

Sušni period traje ali savet stručnjaka je da seme pšenice čeka kišu u zemlji, i da poljska klijavost odlučuje o uspehu setve. Semena istog porekla, zasejana u različitim mestima i semena različitog porekla zasejana u istim uslovima, imaju različitu poljsku klijavost.

Poljska klijavost zavisi od:

  1. Uzajamnog delovanja agrotehničkih, meteoroloških i drugih ekoloških uslova,
  2. Uslova u kojima je seme gajeno
  3. Mesta gde je seme zasejano.

Đubrenje: gajenje semena na različitim nivoima đubrenja imaju različitu poljsku klijavost. Pravilan odnos NPK hraniva te optimalne količine istih povećavaju intenzitet početnog rasta i poljsku klijavost.

Predsetvena obrada zemljišta: pri predsetvenoj obradi zemljišta bitno je uraditi ravnanje površine sa ciljem ostvarivanja optimalne zasejanosti setvenog sloja, jer bubrenje semena zavisi od rastresitosti i čvrstine priljubljivanja zemljišta za seme. Shodno navedenom, poljska klijavost semena se može povećati valjanjem polja. Da se ne bi dozvolilo zabarivanje zemljišta i obrazovanje pokorice i da bi se smanjilo isparavanje vode s površine zemljišta, posle setve, za valjanje koristiti rebraste valjke.

Poljska klijavost određuje uspešnu setvu

Vreme setve: optimalni agrotehnički rokovi setve su značajan uslov za povećanje poljske klijavosti. Zakasnela setva rezultira smanjenjem poljske klijavosti. Rana setva (jarih kultura) u hladnu, nezagrejanu zemlju, gde je rastegnut period pojave ponika ima za posledicu smanjenu poljsku klijavost semena. Ukoliko su povoljniji uslovi za klijanje semena, utoliko je kraći period setva – nicanje, te i viša poljska klijavost semena.

Nega useva: nedostatak i suvišak vlage negativno utiču na poljsku klijavost. Naročito je štetan suvišak vlage na teškim, glinovitim i suglinastim zemljištima, gde se vršni sloj prekomerno zasiti vodom i počinje se zapažati nedostatak kiseonika u zemljištu, usled čega klica uginjava.

Na poljima se najčešće stvaraju dve vrste pokorice:

  • vlažna i
  • suva

Suva pokorica je opasnija, jer je tvrđa i deblja.

Vlažna pokorica smanjuje poljsku klijavost semena, utoliko više što se pri promeni vremena može pretvoriti u suvu pokoricu. Pokoricu je najbolje razbiti početkom njenog formiranja, gde se za biljku stvara povoljan ambijent, a ujedno se utiče na poboljšanje poljske klijavosti.

Ljubodrag Pantelić, dipl. inž.
PSSS Užice

Pročitaj i ...

plastenici u smeru provetravanje tople leje

Provetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Visoka vlažnost u plasteniku stvara uslove za bolesti, zato provetravanje treba da bude često a evo i kako.