Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Proizvodnja semena kupusa nakon dve godine

Proizvodnja semena kupusa nakon dve godine

Da bi se dobio kvalitetan rasad potrebno je prvo da se obavi proizvodnja semena kupusa. Dugi je put do toga. Da bi se proizvelo seme ranog kupusa potrebno je pripremiti izvodnice, jer je kupus dvogodišnja biljka i tek u drugoj godini donosi plod – seme. Kada kupus zavije glavicu, obeleže se vidno najbolje glavice i ne seku se za potrošnju. Glavice treba da budu čvrste, neoštećene, najbolje su srednje veličine. Najbolje je da se gaji jedna sorta , tako da prilikom izbora izvodnica nema opasnosti od mešanja sorata, što može biti štetno za kvalitet semena. Treba se opredeliti za domaće sorte koje su tražene na tržištu.

Kada se glavice potpuno razviju, vade se iz zemlje zajedno sa korenom , a spoljni slobodni listovi se otkidaju. Prilikom trepljenja cela glavica treba da dobije izgled kupe. Setva ranih sorti za proizvodnju semena vrši se u junu, rasađuje u julu, da bi stigle za vađenje u oktobru i novembru. Izvodnice se preko zime utrape na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru u podrumu ili plasteniku. Treba birati otvorene i sunčane ali ne i vetrovite položaje. Zemljište treba da je lako, dobro pripremljeno, ne direktno đubreno stajnjakom.

Proizvodnja semena kupusa  

Ako se sadnja vrši u jesen plugom se izvuku duboke brazde na 50-60 cm razmaka u koje se ukoso poležu izvodnice do 50 cm međusobno udaljene. Prilikom otvaranja druge brazde predhodne se izvodnice zagrnu. Na kraju se sve glavice dobro nagrnu zemljom preko glave na 10-15 cm debljine. Ukoliko glavice nisu dobro nagrnute mogu stradati od hladnoće.

U proleće kada otopli, zemlja se odgrne , trulo lišće oko korena odbaci, a zemlja dobro pritisne uz same žile. One glavice koje nisu poterale ili napukle, raseku se na temenu sa dva unakrsna ne duboka reza. Ukoliko se sadnja semenjača obavlja s proleća postupak je isti , samo se zemlja ne nagrće na glavice.

Nega za vreme vegetacije:

  • okopavanje,
  • prašenje,
  • nagrtanje oko korena, a
  • po potrebi kolčenje i
  • vezivanje.

Seme kupusa stiže za berbu meseca juna, čim većina ljuspi dobije žutosmeđu boju a seme plavkastocrnu boju. Ne treba čekati da sve seme dozri, jer će ono sa donjih grana, koje je najbolje prezreti i ispasti. Berba se vrši rano ujutro sečenjem biljaka do korena i slaganjem na ponjave na kojima se i prenose, a zatim ostave u tankom sloju da se dobro prosuše. Seme se pakuje u papirne kese.

autor: Miljković Mira

Pročitaj i ...

primingovano poljska klijavost premingovano seme klijavost semena đubrenje depozitorima ph vrednost organsko seme

Primingovano seme za brži rast i razvoj

Primingovano seme Vam garantuje ravnomerno nicanje, kvalitetnu biljku i bolji start u proizvodnji.