Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Provetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Provetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Suviše vlage u vazduhu nije dobro za gajenje biljaka u plasteniku zato provetravanje plastenika je dobra i nužna mera. Pogotovo kada je zima bila kao ova, uz relativno visoke temperature i sada kišno proleće.

Glavni cilj je da se biljkama obezbedi što povoljniji uslovi za rast i razviće, i da se spreči pojava kondenzacije vodene pare, pojava magle, povećanje vlažnosti vazduha, i da se snize visoke temperature i izbaci iz plastenika ustajali vazduh. Na kraju ima vrlo važnu ulogu kod gasovanja, odnosno povećavanja sadržaja CO2 u plasteniku, što doprinosi povećanju fotosinteze, a time i prinosa u plastenicima. U cilju boljeg provetravanja plastenika postavljaju se i ventilatori koji služe za mešanje vazduha. Provetravanje u plastenicima može biti rešeno na različite načine.

Svakako najbolji način je krovno provetravanje sa različitim stepenom otvorenosti krovova i potpuno automatizovanim otvaranjem i zatvaranjem krovova. Može biti otvaranje samo jedne strane krova ili obe tzv. leptir otvaranje. Upravo leptir otvaranje je najbolji način provetravanja plastenika i omogućava provetravanje i kod jakih vetrova i jer je moguće otvarati parcijalno bilo koju stranu krova. Kod leptir otvaranja najčešće se otvaraju i zatvaraju obe strane istovremeno. Takođe treba reći da se krovnim provetravanjem na svodovima plastenika ne zadržava topao vazduh, a to se postiže kružnim kretanjem vazduha koje je i prisutno kod krovnog provetravanja.

Provetravanje plastenika pomaže rast biljaka

Provetravanje može biti i čeono i to otvaranjem celog čela broda ili samo jednog njenog dela na polumesecima ili celog polumeseca. Mogu da se otvaraju i zatvaraju oba ili samo jedno čelo.

Provetravanje bočno
Provetravanje bočno

Provetravanje plastenika može biti i bočno, ali je praktično ako plastenik ima dva broda. Bočno provetravanje plastenika može biti rešeno tako da se otvaranje vrši od gore na dole što je tehnički jednostavnije, i od dole prema gore, bolje sa stanovišta mikroklime u plasteniku. Kod bočnog otvaranja obavezno se postavlja parapet i to na različitoj visini, a služi da zaštiti biljke od naglih promena temperature.

Kod ovog načina, kao i kod čeonog provetravanja plastenika obavezno treba postaviti antiinsekt mreže, koje sprečavaju ulazak insekata u plastenik. Namena antiinsekt mreže je da spreči štetočine da udju u plastenik, tj. spreče izlazak bumbara, koji se danas sve više koriste za prirodno oprašivanje povrća. Iz praktičnih razloga ne preporučujemo postavljanje antiinsekt mreža kod krovnog provetravanja. Kao najnovija rešenja provetravanja kod poslednjih generacija plastenika treba istaći krovno provetravanje u oluku. Ono izvanredno reguliše pregrevanje unutrašnjosti, ali i predstavlja veliku sigurnost u slučaju iznenadnog vetra, posebno ako automatski sistem zatvaranja nije u funkciji i Openair tipove plastenika koji mogu potpuno da budu otvoreni prema nebu.

Promena vazduha u plasteniku nastaje kao posledica spoljašnjeg vazdušnog kretanja, prouzrokovano udarima vetra. Tada spoljni sveži vazduh zamenjuje unutrašnji vlažan i topao vazduh. Ako su ventilacioni otvori smešteni na stranama ili na krovu to će obezbediti dobro mešanje vazduha unutar plastenika.

PSSS Srbija

Pročitaj i ...

boranija postrna setva

Boranija postrna setva za dobar rod

Boranija može da se seje u julu i avgustu i da ostvarite dobre prihode u jesen.

Leave a Reply