Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » PUŽEVI u bašti nanose velike štete biljkama

PUŽEVI u bašti nanose velike štete biljkama

PUŽEVI u bašti. Puževi u zatvorenom prostoru – plastenicima i staklenicima mogu pričiniti vrlo velike štete na povrtarskim kulturama. Nazastupljeniji su u usevima koji se gaje gde su vlažni tereni, pored reka i potoka, pored oboda šuma. Najštetniji su puževi golaći iz familija Arionidae i Limacidae. Telo im je izduženo i usko, bez spoljne ljušture, obavijeno samo sluzastim plaštom. Mogu biti različite veličine i boje – sivi, crni, pepeljasti, crveni ”puž golać”

Javljaju se pretežno na vlažnim mestima. Dan provode u zaklonima, a hrane se početkom večeri i noću. Njihovo prisustvo se otkriva po svetlom tragu koji ostavljaju za sobom. Množe se preko celog leta. Ženka polaže i do 500 jaja iz kojih se za 20 dana pojavljuju novi mladi puževi. Životni ciklus traje od jedne do dve godine.

Suzbijanje:

Obavezna je primena preventivnih mera zaštite,

Mehaničko uklanjanje – sakupljanje i uništavanje puževa,

Mogu se koristiti i sredstva koja izazivaju brzu dehidrataciju sluzi na puževima – rasturanje kreča, gipsa, stipse, pepela,zatim jača doza Bordovske čorbe oko samih biljaka odbijajuće deluje na puževe. Medjutim, primena ovih sredstava u kišovitim godinama ne daje gotovo nikakve rezultate.

Na puteve kretanja treba staviti mineralna djubriva, prepreke od bakarnih ili limenih ploča sa oštrim ivicama postavljene po ivicama leja, plastenika ili staklenika,

Primena hranidbenih mamaka za privlačenje puževa (stare konzerve napunjene pivom se ukopaju u zemlju, tako da im ivica bude u nivou zemljišta, privlače puževe koje u njih upadaju i uginjavaju),

Mr Gordana Jovanović

PUŽEVI u bašti nanose velike štete biljkama

Postavljanje tanke žice oko parcele ili objekta povezane sa slabom strujom sprečava pojavu puževa u usevu povrća,

 Primena preparata – limacida ili moluskocida

 Arion (5 gr peleta po 1m2, Gardene (5 gr peleta po 1 m2, Pužomor palete, Mesurol granulat (30-50 gr/m2). Nakon toga 20 dana ne obradjivati zemljište. Tretiranje vršiti u popodnevnim satima i ne dozvoliti da preparat padne na tretiranu biljku. Rasturanje preparata treba izvoditi izmedju redova.

Postoje i alternativni načini suzbijanja puževa fizičkim barijerama, kao što su piljevina, kreč, kameno brašno, pesak, oštri šljunak i sl., sve što skida sluz s puževa tela. Posipa se po tlu oko biljaka. To su i razne zamci, kesa sa hranom – poput pivskih, od ostataka voća, pšeničnih mekinja i sl.

Od alternativnih načina koriste se i biljke s repelentnim svojstvima, kao što su lavanda, ružmarin, paradajz. beli luk, kadulja i dr. Za odbijanje puževa koriste se njihova eterična ulja koja se dobiju kuvanjem ili namakanjem delova navedenih biljaka. često se ovim ekstraktima dodaje i neko voćno sirće. Zanimljivo je spomenuti da paradajz, čiji su plodovi vrlo atraktivni puževima i rado se njima hrane, istovremeno čajevi od listova i stabljika imaju repelentno djelovanje.

Borba protiv ovih napasnika zahteva mnogo truda i strpljenja. Uvek treba kombinovati više načina zajedno, svaka 2-3 dana bez obzira na vrstu, moraju se menjati mamci (osobito u kišnom razdoblju), a uginule i žive puževe treba sakupiti i uništiti. Uspeh neće izostati.

Pročitaj i ...

Luk pegavost lista i plamenjača

Luk pegavost lista i plamenjača su reultat vremenskih (ne)prilika širom Srbije. Padavine koje zatim smenjuje sunčani period sa visokom

Leave a Reply