Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Salata – manjak važnih elemenata u razvoju

Salata – manjak važnih elemenata u razvoju

salata

Tokom cele godine može se gajiti salata ali manjak važnih elemenata kod biljaka može doneti nevolje uzgajivačima. Česte su nedoumice poljoprivrednih proizvođača jer fiziološke promene i simptomi nedostataka hranljivih elemenata liče na simptome bolesti, zato je jako bitno prepoznati simptome i iste suzbiti i nastaviti uspešnu proizvodnju.

Salata – manjak važnih elemenata u razvoju

Azot – Usled nedostatka azota donji listovi žute od ruba ka unutrašnjosti. Cela površina lista, lisna masa i nervatura. Nedostatak azota rešavamo tretmanom azotnim đubrivom u nitratnom obliku.

Fosfor – Nedostatak elemenata fosfora prouzrokuje tamne listove koji kasnije prelaze u crvenu boju. Simptomi se najlakše uočavaju na donjem lišću. Prilikom hladnog vremena moguća je pojava simptoma nedostatka fosfora pa je neophodno dogrejavanje, a u slučaju nedostatka obavezna prihrana fosfornim đubrivom.

Kalijum – Simptomi nedostatka elemenata kalijuma slični su sa simptomima nedostatka azota samo je razlika kod nedostatka kalijuma nervatura ostaje zelena. Tada biljke tretirati KNO3 u koncentraciji 0,2%.

Magnezijum – simptomi nedostatka liče na nedostatak kalijuma, samo prostor na listu između nerava NE žuti nego je više narandžasto-crvenkaste boje. Obavezan folijarni tretman MgNo3.

Kalcijum – Simptomi nedostatka elemenata u početku su uočljiviji na unutrašnjim listovima, kasnije se šire prema spoljašnjim. Kalcijum je slabo pokretan, često ga ima više u starijem lišću. Razlog je nedostatak zemljišne vlage i suvišak vazdušne vlage u plastenicima.

Takođe, prisustvo kalijuma doprinosi ovoj pojavi jer su kalcijum i kalijum antagonisti i problem možemo rešiti prihranjivanjem CaNo3.

PSSS Jagodina
Dragan Mijušković

Pročitaj i ...

boranija postrna setva

Boranija postrna setva za dobar rod

Boranija može da se seje u julu i avgustu i da ostvarite dobre prihode u jesen.

Leave a Reply