Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Povrtarstvo » Savetovanje povrtara 14. februar 2020. godine – Novi Sad

Savetovanje povrtara 14. februar 2020. godine – Novi Sad

Povrtari su već odavno počeli novu sezonu, Savetovanje povrtara je tradicionalan skup koji se održava u Novom Sadu. Za ovu godinu je zakazano za 14. februar u Master centru Novosadskog sajma.

Prošla sezona je bila dobra za povrtare. Cene luka i krompira su bile dovoljne za ostvarenje profita. Ove sezone su mnogi već posejali semena paprike, paradajza i sada koriste toplu zimu da što pre uzgoje kvalitetan rasad.

Savetovanje je prilika da saznate za nove tehnike uzgoja, kako da bolje iskoristite sisteme za navodnjavanje i koja semena su “u trendu”. Jedan od organizatora i glavni pokretač Savetovanja povrtara je prof dr Žarko Ilin sa Poljoprivrednog Fakulteta u Novom Sadu. Njegov je savet, da bi se četvoročlana porodica izdržavala od gajenja povrća je da povrće gaji na površini od 2 – 5 hektara u polju. Ako imate manje površine potrebno je da gajite 15 – 20 vrsta povrća da biste “pokrili” celu sezonu i imali stalan prihod od prodaje.

Savetovanje povrtara 14. 02. 2020.

Posebna stavka je ako gajite povrće u zaštićenom prostoru – za četvoročlanu porodicu potrebno je 3.000 kvadratnih metara plastenika i tri berbe godišnje da bi pristojno zarađivali. No, treba naglasiti da je intenzivno povrtarstvo zahtevno što se tiče potrebe za radnom snagom. Za veličinu plasteniku od 1.000 metara kvadratnih jedan radnik treba da radi svaki dan minimum osam sati. Da bi se ulaganja u objekat isplatilo potrebno je da prođe dve do tri godine.

Na teritoriji AP Vojvodine je u toku (do 21. februara 2020. godine) konkurs za plastenike, aparate za merenje, folije… Maksimalni iznos je 1.500.000 dinara po jednoj prijavi (1.000 dinara po metru kvadratnom zaštićenog prostora). Za aparate za grejanje takvih prostora je 1.300 dinara po metru kvadratnom i maksimalna suma je 600.000 dinara. Bespovratna sredstva su do 60% i 70% od investicije (bez PDV-a).

Dođite na Savetovanje povrtara 14. februara 2020. godine u Master centar Novosadskog sajma.

Program savetovanja:

9 i 30 Svečano otvaranje

10 i 30 Trimbl sistem za preciznu poljoprivredu – Aleksandar Ćorić

10 i 50 Razvoj fabrike đubriva u službi razvoja povrtarstva u Srbiji – Aleksandar Stojanović

11 i 10 Tehnologija proizvodnje krompira Miloš Vukićević

11 i 30 PAUZA

12 00 Aktuelni štetni organizmi u proizvodnji povrća Milena Marčić, Boško Jezerkić

12 i 20 Prisustvo virusa u proizvodnji lukovičastog povrća Branka Krdtić

12 i 40 Bela trulež povrća i mere zaštite Ivana Vico

13 i 00 Značajniji patogeni pasulja, boranije, cvekle i celera Slobodan Vlajić

13 i 20 sredstva za zaštitu bilja koja su izgubila dozvolu za primenu u povrtarstvu Tatjana Veselinović, Jelena Perenčević

13 i 40 Izbor zemljišta, primena biostimulatora i potrebe povrća za vodom profesor dr Žarko Ilin

14 i 00 DISKUSIJA

Dobrodošli!

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

redusol svtlost u plastenikue

Svetlost u plasteniku – zasenjivanje ReduSol Extra

Patentiranjem proizvoda ReduSol Extra, firma Mardenkro BV-Holland je stvorila smešu za zasenčivanje plastenika i staklenika koju je potrebno naneti samo jednom u toku sezone.